Pia Kjærsgaard varer sig for at kommentere asylpolitik

Norge og Sverige handler efter nødvendighedens lov, når de indfører grænsekontrol, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, onsdag under et besøg i Stortinget i den norske hovedstad, Oslo.

- Intet er, som det var for et halvt år siden eller mere. Situationen har udviklet sig på en måde, så hvert land har været nødsaget til at tage regler i brug, som ikke har været anvendt tidligere, siger Kjærsgaard.

- Det synes jeg, at man skal acceptere og ikke klandre hinanden for.

Hun mener, at det er nødvendigt, at Norge og Sverige indfører strengere grænsekontrol som følge af en uoverskuelig situation. Hun antyder, at Danmark kan være nødt til at følge efter i løbet af kort tid.

Pia Kjærsgaard, der tidligere ikke har lagt fingrene imellem i indvandrerdebatten, erkender, at hun i sin nuværende rolle er nødt til at lægge bånd på sig selv. Ligesom sin norske kollega, stortingspræsident Olemic Thommessen, skal hun ikke blande sig i partipolitikken.

- Hvor jeg står politisk, kan der ikke herske megen tvivl om. Men nu er jeg her som Folketingets formand. Jeg har en utrolig lyst til at udtale mig meget stærkt om dette, men det gør jeg på et andet tidspunkt, når jeg ikke er formand længere, siger Kjærsgaard.

Thommessen påpeger, at Norden har vundet meget på den åbenhed, der har fundet sted.

- Det er nødvendighedens lov, der gør, at vi møder forhindringer, som, jeg mener, vi bør have som ambition på et senere tidspunkt at slippe af med igen. Det er ikke ønskværdigt, at vi skal opbygge barrierer mellem de nordiske lande, siger han.

Både Kjærsgaard og Thommessen understreger imidlertid, at de nye regler ikke er møntet på nordiske borgere.

- Der er ingen tvivl om, at vi fortsat vil kunne besøge hinanden uden komplikationer, siger Pia Kjærsgaard.

Hun ønsker ikke at mene noget om det norske Fremskrittspartiets påstand om, at Norge med et nyligt asylforlig i Stortinget har fået den strengeste asyl- og indvandringspolitik i Europa.

Men hun tilføjer, at de stramninger, der er vedtaget i både Norge og Danmark, er absolut nødvendige.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip