Pige udsat for mobning med 33.000 smser

Telefonnumre spredt via sociale medier på internettet er blevet et yndet værktøj fore mobbere. Det fortæller Jon Lange, der er projektkoordinator i Red Barnet.

Ved at sprede telefonnumrene ud til så mange så muligt, opnår mobberne at mobbeofrene bliver udsat for massiv sms-spam, ofte fra personer de slet ikke kender.

- Vi ser jævnligt eksempler på børn, der har fået 5.000-10.000 mobbe-sms'er over et par uger, og det mest ekstreme var en pige, der i løbet af seks uger modtog 33.000 sms'er med mobbe-indhold på sin telefon, siger Jon Lange til tv2.dk.

Han beskriver SMS-mobningen som dybt traumatisk for ofrene.

- De her børn kan jo ikke gemme sig nogen steder. De bliver ramt dag og nat. Ofte foreslår velmenende voksne, at de da bare kan slukke for telefonen. Men for børnene er det det samme som at afbryde forbindelsen med venner og netværk og isolere sig fuldstændigt.

De langsigtede følger af den massive mobning via telefoner og internettet er slet ikke kendte endnu, men allerede på kort sigt har det voldsomme konsekvenser for de ramte.

- Vi ser desværre eksempler på børn, der i løbet af få uger fuldstændig ændrer personlighed. De bliver kede af det, og lukker sig inde. Ofte følger der problemer i skolen, hvor velfungerende børn pludselig ikke kan følge med længere. Men de søger ikke hjælp, da de føler mobningen er deres egen skyld, forklarer Jon Lange.

De ramte børn tror, at hvis de lige kan forandre den egenskab ved dem selv, som de bliver mobbet med, så vil mobningen forsvinde.

- Og vi ved, at hurtig hjælp er altafgørende. Hvis børnene får hjælp til at håndtere situationen i løbet af 3¬6 måneder, kan de som regel komme sig. Går der længere tid, er der stor risiko for at de bliver påvirket ind i voksenlivet. Vi ser desværre eksempler på mennesker, der stadig er mærket efter 10 - 15 år. Selv om de digitale muligheder ikke var der på den tid, siger Jon Lange til tv2.dk.

Blandt de organisationer, der arbejder med mobning, giver den digitale mobning anledning til stor bekymring, da mobning på nettet i modsætning til skolegårdsmobning altid kan findes igen.

- Vi taler meget om, hvordan det kommer til at gå de her børn i voksenlivet. Kan det påvirke deres mulighed for at få et job, når en søgning på deres navn viser, at de er blevet kaldt luder af tusindvis af mennesker? Vi aner det ikke, slutter Jon Lange.

 

Dagens Gossip