"Pigen der ikke ville dø" har rejst debat

* DR viste 10. oktober 2012 dokumentaren "Pigen der ikke ville dø", som siden blev fulgt op af endnu en dokumentar om pigens situation.

* Dokumentaren følger den dengang 19-årige pige Carina Melchior, efter hun i oktober 2011 er kørt galt i sine forældres bil og indlægges på Aarhus Kommunehospital i meget kritisk tilstand.

* Lægerne vurderer, at den 19-årige pige ikke vil overleve trafikulykken. Carina Melchior bliver lagt i koma. Lægerne vurderer, at hendes hjerne vil dø.

* Efter samtale med lægerne skriver forældrene under på, at pigens organer må bruges til donation. Det sker for rullende kameraer.

* Lægerne slukker for Carina Melchiors respirator og stopper behandlingen.

* Men efterfølgende vågner den 19-årige patient af sig selv.

* Carina bor i dag på et rehabiliteringscenter og lever næsten, som hun gjorde før ulykken.

* Århus Kommunehospital, der nu hører ind under Aarhus Universitetshospital, har siden fået skarp kritik for behandlingen af Carina Melchior.

* På baggrund af dokumentaren ændrer hospitalet umiddelbart efter retningslinjerne for samtaler om organdonation med pårørende.

* Blandt andet understreges det, at samtalen må vente, til der ikke er flere behandlingsmuligheder for patienten, og hjernens funktion er ophørt eller forventes snart at ophøre.

* Efter at en tilsvarende sag fra 2002 kommer frem, iværksætter hospitalet desuden en undersøgelse af donorsagerne. Sagen handler om en 24-årig mand, som vågner op, efter at hans familie har fået besked om, at han er hjernedød.

* Efter Carina-dokumentaren frygter læger og Transplantationsgruppen, at antallet af registrerede organdonorer vil falde, så ventetiden i donorregistret forlænges.

* Men frygten gøres til skamme i ugen efter DR-dokumentaren, da 2338 personer giver fuld eller begrænset tilladelse til, at deres organer må bruges, mens kun 422 personer siger nej til at være donor i tilfælde af hjernedød.

* Retslægerådet vurderer i øjeblikket behandlingen af Carina Melchior. Undersøgelsen skal danne baggrund for Patientombuddets vurdering af, om der er sket svigt fra lægerne.

* 14. oktober 2013 sigter Østjyllands Politi lægen fra dokumentarfilmen for at have tilsidesat sine pligter efter autorisationsloven.

* Det sker ifølge politiet blandt andet for at undgå at sagen forældes, mens Retslægerådet foretager sin vurdering.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip