Piger ville presse lime-saft: Huden på hænderne ætsede væk

Dette års sommerferie tog en dramatisk drejning for familierne Øren og Stoknes fra Norge, der var afsted sammen til den spanske badeby, Marbella. Pigerne Frederikke og Selma - begge på syv år - måtte nemlig en tur på hospitalet. Årsagen - ætsede hænder som følge af saftpresning.

Det skriver vg.no.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

De to familier havde nydt en frokost i det fri. Pigerne, der er klassekammerater, havde opdaget et lime-træ, og de besluttede sig for at presse saft.

- De var glade og entusiastiske over at se de fine frugter, og de brugte deres hænder til at presse lime. De arbejdede på det i en time, og derefter gik de til stranden for at svømme, siger Fredrikkes mor, Kathryn Øren.

LÆS OGSÅ: Sådan må du ikke tage parfume på

Næste morgen vågnede Frederikke med ømme og hævede hænder. Forældrene troede først, det var myggestik, og gav pigen en allergipille for at dæmpe symptomerne.

Men da de mødte Selma og hendes familie senere på dagen, kunne de konstatere, at også hun havde hævede hænder. Mistanken faldt på limepresningen.

LÆS OGSÅ: Skyl ikke din kylling - Du risikerer at blive syg

Begge piger klagede over smerter og svien. Og hen under aftenen kom der også blærer på hænderne.

- Vi skulle flyve hjem til Norge den næste dag, og, da vi vågnede, var det 'eksploderet helt' på begge hænder. Vi indså, at vi måtte komme så hurtigt som muligt hjem. Fredrikkes hænder var røde, hævede og væskede. Fredrikke fik smertestillende, og hun faldt i søvn på flyet, fortæller Kathryn Øren.

Da familien Øren landede i Oslo, gik turen straks til skadestuen. Familien Stoknes havde stadig en uge tilbage i Spanien. Derfor blev Selma bragt til hospitalet i Marbella.

LÆS OGSÅ: Børst tænder og undgå denne virus

Begge steder lød diagnosen: Margarita Dermatitis. Ætseskader skabt af lime-saft i forbindelse med sol.

Der er nu gået næsten tre uger siden, de to piger sad sammen og pressede lime-frugter i Spanien. Begge har været igennem et langt behandlingsforløb. Hænderne har siden episoden været bundet ind i bandage, som jævnligt er blevet skiftet. Den døde hud bliver klippet af, og pigerne har været på penicillin for at undgå infektion og blodforgiftning.

De to piger er nu begyndt i skole igen og har fortsat bandager på hænderne og bliver tjekket løbende.

Diagnosen blev, ifølge Hartmut Heisterkamp, der er afdelingslæge på brandsårsafdelingen på Haukeland universitetssjukehus, første gang beskrevet i 1942. Han fortæller, at det er et velkendt fænomen, at plantesaft og sol i kombination kan ætse huden. 

Lime, citron, persille, selleri, gulerod og figner er de største syndere.

SE DE UBEHAGELIGE BILLEDER HER:

Dagens Gossip