Pind: EU's kamp mod terror kan give problemer for Danmark

Skrevet af admin

24/03/2016

Dagens topnyheder

Mens de seneste måneders bomber og skudangreb i Paris og Bruxelles får EU-landene til at optrappe deres samarbejde, så kan det fornyede fokus på det retlige samarbejde ifølge justitsminister Søren Pind (V) meget vel gøre det endnu sværere for Danmark at forhandle sig til en særaftale om at blive i politisamarbejdet Europol.

- EU har så mange ting på sin bakke lige nu, at det, at et enkelt land har en problematik i forhold til hele den juridiske konstruktion og ikke vil være med i forhold til de ting, man får tilbudt, det er bare en meget vanskelig ting, siger Pind efter torsdagens hastemøde i Bruxelles i kølvandet på tirsdagens angreb i Bruxelles.

Den danske justitsminister beskriver stemningen på mødet som alvorsfuld og siger, at det for flere ministre er nemt at genkende den offentlige debat, vreden og presset på regeringerne.

Det øger behovet for og viljen til at dele efterretninger og styrke samarbejdet på netop det felt, der er ramt af det danske retsforbehold.

Efter folkeafstemningen 3. december sidste år kan Danmark kun blive i Europol, hvis det lykkes at forhandle en særaftale på plads med de øvrige lande.

Søren Pind minder om, at kommissionsformand Jean-Claude Juncker allerede kort efter folkeafstemningen fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at det vil være juridisk umuligt for Danmark at være fuldt med i Europol - og at arbejdet med en særaftale bliver særdeles vanskeligt.

Selv om Søren Pind med at drage en direkte parallel mellem det, der skete i tirsdags i Belgien, og situationen i Danmark, frygter han en forværring af Danmarks stilling i forhandlingerne.

- Danmark er ikke Belgien. Vores situation er anderledes, og situationen omkring vores boligområder er anderledes end det, vi ser i Belgien. Men jeg skal da ikke lægge skjul på, at det er svært.

- Myndighederne har behov for nogle af de informationer, som de andre europæiske lande har adgang til - med samme hastighed som de andre har. Og sagen er, at vi bliver i højere og højere grad bragt i en situation, hvor det ikke er tilfældet, siger Søren Pind.

Regeringen er i øjeblikket ved at få afklaret med de øvrige danske partier, hvilken form for særaftale Danmark skal søge at få. Først når det er på plads, går de egentlige EU-forhandlinger i gang.

/ritzau/