Pind: Flere skal retsforfølges for at tilslutte sig IS

Justitsminister Søren Pind (V) håber, at sagen mod en 23-årig mand kun vil være den første af mange i myndighedernes arbejde med at forhindre unge i at slutte sig til fjendtlige styrker som Islamisk Stat.

Det siger justitsministeren i folketingssalen tirsdag. Her vedtog Folketinget samtidig enstemmigt en ny lov, som gør det muligt at straffe Syrien-krigere som landsforrædere:

- Rigsadvokaten har i dag efter min beslutning rejst tiltale mod en 23-årig mand for overtrædelse af flere af straffelovens terrorbestemmelser, siger Søren Pind og tilføjer:

- Manden er blandt andet blevet tiltalt for at lade sig hverve af Islamisk Stat til at begå terrorhandlinger. Ifølge tiltalen har han således tidligere været i Syrien, hvor han tilsluttede sig Islamisk Stat, ligesom han ifølge tiltalen havde konkrete planer om at gøre det igen.

- Det blev ifølge tiltalen forhindret, da politiet i marts 2015 stoppede og anholdt ham. I den forbindelse forhindrede politiet ham også ifølge tiltalen i at tage 20.000 kroner med til Syrien for at overdrage dem til Islamisk Stat.

- Han er således også blevet tiltalt for at forsøge at yde økonomisk støtte til en terrororganisation, siger Søren Pind.

Han mener, at sagen er udtryk for, at de danske myndigheder har skærpet deres fokus på fremmedkrigere.

- Et af de første tiltag, jeg tog som justitsminister, var at bede en særlig indsatsgruppe om at gennemgå alle de sager, hvor der kan være grundlag for at retsforfølge fremmedkrigere, der allerede har været af sted. Det arbejde fortsætter.

- Jeg håber, at sagen over tiden får følgeskab af flere. Det skal ikke være nogen hemmelighed, siger Søren Pind.

Han mener, at myndighederne nu får endnu flere muligheder for at retsforfølge Syriens-krigere, efter at Folketinget tirsdag vedtog skærpede regler på området:

- Det lovforslag, vi vedtager i dag, sætter en tyk streg under, at man skal være loyal over for Danmark.

- Lovforslaget vil sikre, at danske statsborgere og herboende udlændinge kan straffes for landsforræderi, hvis de tilslutter sig fjendtlige væbnede styrker, siger Søren Pind.

/ritzau/

Dagens Gossip