Pind har det sidste ord i sager om terror og spionage

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Når der skal rejses en straffesag om spionage eller om terrorisme, er det justitsministeren, der træffer beslutningen.

Den ordning er speciel. I de almindelige straffesager må justitsministeren holde fingrene væk og overlade det til den uafhængige anklagemyndighed at afgøre, om hr. eller fru Jensen skal stilles for retten.

Onsdag trådte Søren Pind (V) helt frem i rampelyset med sagen om de fire, der tiltales for at have hjulpet Omar el-Hussein med drab og drabsforsøg ved synagogen i København.

Justitsministeren ville være den første til at overbringe offentligheden besked om afgørelsen sent onsdag eftermiddag.

Først udsendte Søren Pind en pressemeddelelse, og derefter kom orienteringen fra anklagemyndigheden.

Formuleringerne var forskellige.

Fra ministeriet lød det: "Justitsminister Søren Pind har i dag besluttet, at der rejses tiltale...". Desuden citeres Pind for disse ord: "Anklagemyndigheden har i dag - efter min beslutning - rejst tiltale mod..."

Tonen var en anden fra anklagemyndigheden: "Justitsministeren har i dag tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der bliver rejst straffesag mod fire mænd..."

At terror- og spionagesager runder ministerens bord, har tidligere givet en del debat. Et folketingsmedlem fra SF mente i 2007, at det kunne svække tilliden til, at anklagemyndigheden fungerer upartisk og uafhængig af politiske hensyn.

Den daværende justitsminister - det var den konservative Lene Espersen - forsøgte i sit svar at berolige spørgeren og andre.

Faktisk er der tale om en ekspeditionssag. Beslutningen om at rejse tiltale "træffes i praksis efter indstilling fra Rigsadvokaten," skrev hun.

Ministerens kompetence gælder forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed, forbrydelser mod statsforfatningen og terrorisme.

Begrundelsen er, at "bekæmpelsen af disse forbrydelser involverer nogle særlige hensyn, herunder hensynet til fremmede magter," noterede Lene Espersen.

Og med god grund - for kan der være nogle atypiske hensyn, som gør, at ansvaret bør ligge hos en politisk ansvarlig minister, lød forklaringen.

/ritzau/