Pind i Bruxelles: Forhåbentlig vil de andre hjælpe os

Skrevet af admin

04/12/2015

Mest læste i dag

Danmark står i en svær situation især i forhold til Europol-samarbejdet, men forhåbentlig vil andre EU-lande være med til at hjælpe Danmark ud af klemmen.

Det siger justitsminister Søren Pind (V) fredag ved ankomsten til EU's justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles dagen efter det klare danske nej ved folkeafstemningen om en tilvalgsordning som afløser for det danske retsforbehold.

På vej ind til mødet i Bruxelles, hvor han skal orientere justitsministrene fra de andre EU-lande om resultatet af folkeafstemningen, siger han, at Danmark nu ikke står til at kunne deltage i Europol-forordningen.

- Det stiller os i en svær situation, men det må vi jo arbejde med og så se, hvordan vi bedst muligt kan løse det, siger Søren Pind.

- Jeg vil tro, at der er nogen, der er bekymret over, hvilken situation vi skaber, og som forhåbentlig også vil hjælpe - men det ved jeg ikke endnu, siger den danske justitsminister.

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, siger, at han hellere havde set et andet resultat end et nej ved den danske folkeafstemning.

Men han vil ikke begynde at spekulere over, om det bliver nemt eller svært for Danmark at få en ny aftale om Europol.

- Det må vi nu tale med den danske regering om. Det er for tidligt at sige noget om det én dag efter folkeafstemningen, siger Thomas de Maizière.

Søren Pind vil heller ikke kaste sig ud i "en meget grundig og dyb fortolkning af det danske nej", som, han dog ikke mener, er et nej til politisamarbejdet i Europol.

- Det har i hvert fald ikke været et fravalg af Europol. Det er egentlig også et spørgsmål, om det har været et fravalg af de retsakter, som handler om bekæmpelse af den grænseoverskridende kriminalitet, siger Søren Pind.

- Men situation i Europa er lige nu sådan, at der er mange mennesker, der er bekymrede. Det er måske en af grundene til, at man har valgt at stemme, som man har, siger justitsministeren.

Han mener, at de europæiske befolkningers bekymringer også understreger vigtigheden af, at EU udviser handlekraft og ikke mindst får styr på situationen ved Schengen-områdets ydre grænser.

/ritzau/