Pind: NSA skal overholde dansk ret ved overvågning

Skrevet af admin

28/01/2016

Dagens topnyheder

Overvågning i Danmark er ulovlig, hvis den er foretaget uden at overholde dansk lovs krav om blandt andet dommerkendelse. Og det gælder uanset, om det er PET eller en udenlandsk efterretningstjeneste, som står for overvågningen.

Det fastslår justitsminister Søren Pind (V) i et samråd på Christiansborg torsdag.

Her blev Søren Pind af SF og Alternativet bedt om at forholde sig til, om det var lovligt, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA i 2009 ifølge Jyllands-Posten optrevlede en terrorcelle med forbindelse til Danmark via blandt andet telefonoplysninger.

Jyllands-Posten skrev på baggrund af en række amerikanske retsdokumenter, at den nu afdøde danske konvertit Kenneth Sørensen spillede en hovedrolle i sagen.

Men hvordan indsamlingen af data er sket, og om det er foregået med en dansk dommerkendelse, fremgår ifølge avisen ikke af retsdokumenterne.

Uden at gå ind i den konkrete sag fastslår Søren Pind generelt, at udenlandske efterretningstjenester ikke har adgang til at foretage overvågning i Danmark, som er i strid med dansk ret.

Ifølge Søren Pind må udenlandske efterretningstjenester slet ikke operere på egen hånd i Danmark:

- Hvis udenlandske efterretningstjenester har behov for at foretage sig noget i Danmark, så skal de i givet fald gøre det i forståelse med de danske efterretningstjenester. Og de danske efterretningstjenester skal sikre sig, at samarbejdet ikke strider imod dansk ret, siger Søren Pind.

Han er tryg ved at PET opfylde deres del af opgaven med at sikre, at samarbejdet med de udenlandske efterretningstjenester foregår på lovlig vis.

- Hvis PET eksempelvis skal foretage et indgreb i meddelelseshemmeligheden (eksempelvis telefonaflytning, red.), så skal det ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler, herunder bestemmelserne om retskendelse.

- Og det samme gælder, hvis indgrebet foretages i Danmark som led i et samarbejde mellem PET og en udenlandsk efterretningstjeneste.

- Hvis der i forbindelse med et sådan samarbejde skal opsættes en telefonaflytning i Danmark, så skal retsplejelovens regler overholdes. Det vil jeg gerne slå fast, siger Søren Pind.

/ritzau/