Pind: Politiet burde have oplyst om el-Husseins koran

Skrevet af admin

26/04/2016

Mest læste i dag

Der gik næsten et år, før myndighederne oplyste, at den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein bar en koran, da han dræbte to civile og sår­ede fem poli­ti­folk i Køben­havn.

Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke gå hårdt i rette med politiet og myndighederne for at holde oplysningen tilbage. Han siger dog på et samråd på Christiansborg tirsdag - indkaldt af Dansk Folkeparti:

- Jeg vil meget nødig nære en bagklogskab fra min side. Men når vi kigger tilbage, så kunne oplysningerne om koranen have været med i evalueringen (som blev offentliggjort i maj sidste år, red.), siger Søren Pind.

Han undgår dermed behændigt at sige, at myndighederne "burde" have givet oplysningen videre til offentligheden.

- Det vigtigste er dog, at det ikke er noget, der har påvirket efterforskningen eller stået i vejen på nogen måde, siger Søren Pind.

Han blev på samrådet udfordret af Dansk Folkepartis Peter Kofoed og Christian Langballe, som begge fremhæver, at oplysningen burde være givet til offentligheden, fordi den er med til at tegne et billede af gerningsmandens motivation.

- Man bør have alting med, så der er ikke er tvivl om, at myndighederne af politiske korrekte-hensyn udelader visse ting, siger Christian Langballe.

Søren Pind afviser dog, at oplysningen var nødvendig for at forstå terrorangrebet:

- Det stod under alle omstændigheder klart relativt tidligt i forløbet, hvad for en størrelse Omar El-Hussein var, siger Søren Pind, der tilføjer, at der ikke var tale om, at oplysningen blev skjult for at være politisk korrekt:

- Selvfølgelig havde jeg også den bekymring, da historien kom frem. Men det har jeg intet indtryk af efter at have fået en redegørelse om sagen.

- Oplysningen blev udeladt, fordi der var en efterforskning i gang. Det var der ingen grund til, kan vi nu konstatere. Havde det været af hensyn til at være politisk korrekt, så havde jeg grebet ind. For jeg har ingen interesse i at den slags foregår, siger Søren Pind.

Han oplyser på samrådet, at myndighederne var under tidspres, da de tre måneder efter terrorangrebet skulle fremlægge en evaluering af forløbet. I den forbindelse havde man en række overvejelser om, hvad der kunne lægges frem.

Her blev der ifølge Søren Pind blandt andet taget hensyn til, om oplysningerne kunne skade efterforskning eller statens sikkerhed - eller om der var tale om personfølsomme oplysninger, som er undergivet tavshedspligt.

- Myndighederne har ønsket at lægge så meget som muligt frem. Man kunne godt have fremlagt denne oplysning, men de konkrete vurderinger er foretaget, før jeg blev minister, siger Søren Pind.

/ritzau/