Pind: Politiet skal forbedre afhøring af voldtægtsofre

Skrevet af admin

27/01/2016

Mest læste i dag

Målet er klart: Der skal fremover være færre afviste anmeldelser og flere domme for voldtægt.

Voldtægtsområdet er blevet kigget efter i sømmene i Justitsministeriet, der nu med justitsminister Søren Pind (V) i spidsen lancerer et udspil med navnet "Respekt for voldtægtsofre".

Det er især voldtægtsofrene, der skal støttes mere, fremgår det af udspillet.

- Vi har allerede fremsat et lovforslag, hvor vi øger straffen for voldtægt og pædofili med et år.

- Disse nye tiltag er næste skridt, for straf kan ikke gøre det alene. Vi er nødt til at se på, hvorfor der er virkelig mange, som ikke anmelder eller opgiver deres anmeldelse. Vi skal også se på, hvorfor sager ikke ender med domme, siger Søren Pind til Ritzau.

- Derfor har vi lavet dette eftersyn af området, og vi har været i kontakt med en lang række organisationer på området. Det, vi hører, er, at vi først og fremmest skal gøre noget ved voldtægtsofres møde med systemet. Altså med politiet, siger han.

Politi- og anklagemyndigheden skal blandt andet uddannes bedre og undervises i en afhøringsmodel, der skal give ofrene bedre mulighed for at forklare voldtægtshændelsen med egne ord.

- Vi skal sikre en ensartet fremgangsmåde på alle politistationer i Danmark, hvor man modtager anmeldelserne. Vi sikre, at der registreres, hvad der egentlig foregår, når folk kommer ind.

- Hvorfor sker der for eksempel en afvisning? Det får vi måske nogle relevante tal ud af, siger Søren Pind, som kalder voldtægt for et af de "mest krænkende og traumatiserende overgreb, som et menneske kan udsættes for".

Pind har i efteråret fremsat et lovforslag, som vil betyde et ekstra år i straf for voldtægt - fra 2,5 år til 3,5 år. Han afviser ikke at ville kigge på en yderligere skærpelse af straffen.

- Dette handler også om, at man skal have økonomien i fængselsvæsnet til at hænge sammen, men fra min side er der altid vilje til at se på, om vi skal intensivere indsatsen.

- Men så skal folk også anvise, hvordan vi kan gøre det, siger Søren Pind, som konstaterer, at strafskærpelsen er den første reelle på området siden 2002.

Næste led i kampen mod voldtægt bliver en gerningsmandsundersøgelse. Den skal blandt andet give viden om, hvorfor personer med udenlandsk baggrund er overrepræsenterede i gruppen af dømte voldtægtsmænd i Danmark.

/ritzau/