Pind: V står fast på enmands-bud på ny udenrigspolitik

Skrevet af admin

13/06/2015

Dagens topnyheder

I Venstre er udenrigsordfører Søren Pind forundret over kritikken af forslaget om, at en ekspert skal stå bag en analyse af, hvordan den samlede danske udenrigspolitiske indsats kan gentænkes.

Regeringen og SF stejler især over, at Venstres formand Lars Løkke Rasmussen ifølge Politiken vil give en enkelt ekspert et halvt år til stå for analysen, men Søren Pind kalder det en "metodediskussion":

- Det handler om, at man i stedet for at sætte et tungt arbejde i gang, som vil vare i årevis, hurtigt får noget at forholde os til. Arbejdet vil jo blive fremlagt for Folketinget, hvor man så kan drøfte det, siger Venstres udenrigsordfører.

- For lidt over en måned siden afgav vi en beretning i Folketinget om, at man skulle foretage en gennemgribende undersøgelse af udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Vi kommer så med et bud på, hvordan den skal se ud, tilføjer Søren Pind.

Han har tidligere foreslået at nedsætte en decideret udenrigskommission.

- Men hvis man nedsætter en kommission, så skal den arbejde i årevis. Som vi ser det, er der behov for, at vi får nogle retningspile nu. Både i forhold til Udenrigsministeriets økonomiske situation og i forhold til sikkerhedssituationen, siger Søren Pind.

Spørgsmål: Hvorfor ikke bede en håndfuld eksperter om at gøre arbejdet på et halvt år i stedet for kun en?

- Det er godt med et hurtigt samlet bud, som man ved, hvorfra udspringer. Man kan selvfølgelig altid argumentere for 10.000 andre metoder, men det er altså den, vi foreslår, og vil gennemføre efter valget, siger Søren Pind.

Hvem der skal stå for analysen, hvis Venstre sammen med resten af blå blok får flest stemmer ved folketingsvalget, vil Søren Pind ikke fortælle. Men det bliver ikke ham selv.

- Det skal være en, som man objektivt set vil kalde en ekspert. Det nytter ikke noget, hvis det bliver et stykke partipolitisk arbejde, siger han.

Af en beretning fra Udenrigsudvalgets fra 21. april i år fremgår det, at et flertal af partierne er enige om, at der efter valget bør sættes et analysearbejde i gang for at få større klarhed over udfordringer, mål og midler i dansk udenrigspolitik.

- I arbejdet skal inddrages både eksperter og Folketingets partier, lyder det i beretningen.

/ritzau/