Pirater kan kun sidde på Esbern Snare få uger endnu

Skrevet af admin

26/11/2013

Mest læste i dag

Om få uger skal der komme en afklaring på, om ni formodede somaliske pirater, der lørdag blev varetægtsfængslet in absentia i Københavns Dommervagt, skal til Danmark.

De opholder sig om bord på det danske krigsskib Esbern Snare, der om kort tid stopper piratjagten under Nato ved de somaliske kyster.

Presseansvarlig i Søværnets Operative Kommando (SOK), orlogskaptajn Jesper Rasmussen oplyser til Ritzau, at missionen er slut til januar.

- Esbern Snares deltagelse i Natos Operation Ocean Shield er planlagt til at stoppe til januar, siger Jesper Rasmussen.

Når piratjagten slutter for de danske krigsskibe, ventes de at returnere til Danmark.

Vicestatsadvokat Per Fiig fra Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) sagde i forbindelse med varetægtsfængslingen af de ni formodede pirater, at efterforskningen vil vise, om de skal til Danmark.

Det har ikke været muligt at træffe vicestatsadvokat Per Fiig for en vurdering af, hvor hurtigt efterforskningen skrider frem.

Heller ikke de formodede piraters beskikkede advokat, Poul Helmuth Petersen, har været til at træffe.

Det er første gang, at Danmark forsøger at retsforfølge formodede pirater. Presseansvarlig i rederiet Torm, Christian Søgaard, siger, at det var rederiet, der meldte piratangrebet til Nordsjællands Politi.

- Vi anmeldte angrebet to dage efter angrebet fandt sted. Som rederi er vi naturligvis tilfredse med den indsats, som søværnet og politiet har foretaget i det her regi, siger Christian Søgaard.

Rederiet Torm, der har hovedkontor i Hellerup, har tidligere været udsat for, at pirater har forsøgt at kapre dets skibe. Men det er første gang, at rederiet anmelder et angreb på et dansk skib til politiet.

Hverken pirater eller besætning kom noget til ved angrebet, og der skete ifølge Torm heller ingen skade på skibet. Bevæbnede vagter om bord affyrede varselsskud og det fik piraterne til at opgive angrebet.

/ritzau/