Pirateri-tiltale får Greenpeace til at øge presset på Rusland

Anne Mie Roer Jensen er blandt 30 aktivister fra 18 forskellige lande, der i september blev anholdt af de russiske myndigheder, efter at to aktivister var kravlet om bord på en af energiselskabet Gazproms olieboreplatforme i Arktis nord for Rusland.

Ifølge Jon Burgwald er der meget, der tyder på, at de resterende 15 aktivister også bliver tiltalt for pirateri, og at det formentlig vil ske i løbet af torsdagen.

»Vores forventning er, at de 15 andre stilles for en undersøgelseskomité i dag (torsdag, red.) og får forelagt de samme anklager. Vi forventer, at de også bliver tiltalt,« siger han.

Jon Burgwald tilføjer, at Greenpeaces advokat mødtes med Anne Mie Roer Jensen onsdag, og at repræsentanter fra Udenrigsministeriet også har talt med den 26-årige kvinde, der var tredjestyrmand på skibet »Arctic Sunrise« under aktionen. Selv har han ikke været i kontakt med hende.

Spørgsmål: Hvad vil Greenpeace Danmark helt konkret gøre for at hjælpe Anne Mie Roer Jensen?

»Det vigtigste er at få dem ud af fængslet så hurtigt som muligt. Vi har appelleret varetægtsfængslingen og ligger pres på for at få lov til at stille kaution. Desuden øger vi det diplomatiske pres og det folkelige pres. På lørdag har vi flere globale støtteaktioner, blandt andet i København.«

Spørgsmål: Hvordan er I blevet mødt af de russiske myndigheder efter anholdelserne?

»De russiske myndigheder har reageret ekstremt kraftigt på det her og været ekstremt lukkede. Der er ingen tvivl om, at de føler, at det her er et angreb på et statsejet selskab, og at de føler et behov for at kue al kritik af det, som de har gang i oppe i den arktiske del af Rusland.«

Ifølge Jon Burgwald har Udenrigsministeriets konsulære bistand været »rigtig god«, men han savner, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) kommer på banen i sagen.

»Det her er ikke bare en sag blandt 100 andre, som han tidligere har udtalt. Det er et konkret angreb på et dansk statsborger, der har ret til at udtrykke sig gennem civil ulydighed. Aktivisterne er blevet præsenteret for anklager, der slet ikke står mål med deres handlinger,« siger han.

For en uge siden sagde Søvndal ifølge politiken.dk, at han endnu ikke har tænkt sig at reagere, da man »på nuværende tidspunkt« betragter sagen som en »konsulær sag«, en sag om tilbageholdelse af en dansk statsborger, som Danmark oplever omkring 100 af om året.

Anne Mie Roer Jensen blev varetægtsfængslet for 60 dage i sidste uge og risikerer ifølge russisk lov om pirateri op til 15 års fængsel.

Dagens Gossip