PKK-leder: Tyrkiet beskytter IS

Skrevet af admin

10/08/2015

Dagens topnyheder

Lederen af det kurdiske arbejderparti PKK beskylder Tyrkiet for at beskytte Islamisk Stat, IS, når de angriber kurdiske styrker.

I et interview med BBC siger PKK-lederen, Cemil Bayik, at han har det indtryk, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ønsker, at IS vinder terræn frem for PKK.

- Tyrkerne hævder, at de kæmper mod IS. Men i virkeligheden kæmper de mod PKK. De gør det for at begrænse PKK's kamp mod IS. Tyrkiet støtter IS, siger Bayik.

Han siger videre, at forhandlinger er "den eneste måde" at løse konflikten på.

Forskellige kurdiske styrker, blandt dem PKK, har været med til at sikre vigtige sejre mod IS-oprørere i Syrien og Irak. Men Tyrkiet opfatter - ligesom en række vestlige lande - PKK som en terrororganisation.

Over 40.000 personer er blevet dræbt siden PKK indledte en væbnet kamp mod de tyrkiske myndigheder i 1984 for at få et eget kurdisk hjemland. I 1990'erne opgav PKK kravet om et eget hjemland og krævede i stede mere selvstyre for kurderne.

Et selvmordsangreb i den tyrkiske grænseby Suruc, hvor 32 personer blev dræbt, har ændret Tyrkiets kurs. Det tyrkiske militær har siden udført luftangreb mod både PKK og IS, men iagttagere siger, at langt de fleste angreb har været rettet mod PKK baser i det nordlige Irak og Tyrkiet.

- Tyrkerne hævder, at de bekæmper Islamisk Stat, men generelt bekæmper de PKK, siger Cemil Bayik til BBC.

- De gør det for at begrænse PPK's kamp mod IS. Tyrkiet beskytter IS. Erdogan står bag IS massakrer. Det er hans mål at stoppe kurdernes fremgang og således styrke bestræbelserne på at gøre Tyrkiet stadig mere tyrkisk, siger han.

I marts 2013 opfordrede PKK's fængslede leder, Abdullah Öcalan, til en våbenhvile. En historisk fredsproces blev indledt, men den har længe stået i stampe og i de seneste uger er volden blevet genoptaget.

Næsten 400 medlemmer af Kurdistans Arbejderparti (PKK) er blevet dræbt og hundredvis er blevet såret inden for de seneste to uger, hvor tyrkiske fly har bombarderet deres stillinger i det nordlige Irak, skrev det officielle anatolske nyhedsbureau søndag.

/ritzau/