Plan for landets digitale infrastruktur efterlyses

Skrevet af admin

26/03/2016

Mest læste i dag

I konsekvens af sorte huller i landets mobildækning slår kommuner og regioner flere steder i landet pjalterne sammen for at vende udviklingen til gavn for både bosætning, erhvervsliv og turisme.

Mens Læsø i øjeblikket er hjemsted for en kortlægning af mobilnettet via en app, så indgår kattegatøen samtidig i et projekt med Region Nordjylland og regionens øvrige kommuner, som skal styrke udbredelsen af telefoni og bredbånd.

Samme udvikling er i gang i Region Sjælland og Region Midtjylland.

- Det handler om blandt andet fælles retningslinjer for nedgravning af kabler og opstilling af master, så tingene glider lettere og hurtigere, siger telepolitisk branchechef i Dansk Energi, Thomas Woldiderich.

Men i lyset af at digitaliseringen sniger sig ind i alt, efterlyser han en langsigtet plan for den digitale infrastruktur ligesom på energiområdet.

- Skal vi satse stort på telemedicin og på, at syge borgere er hjemlagte frem for indlagte, duer det jo ikke, at hjemmehjælperen drøner rundt og leder efter en bakketop til at sende vigtige fotos fra en patient til lægen, siger han.

Ifølge it-chef I Læsø Kommune, Per Bragt, så er problemet, at mobilforbindelser er business, og mobiludbyderne ikke vil investere i det, når forretningsgrundlaget som på Læsø er for lille.

Ifølge Ingeniørforeningens it-ekspert, Thomas Haagendal er det dog ikke kun teleudbydernes fejl, at dækningen opleves som dårligere.

Han peger også på dårligere antenner i mobilerne. Desuden stjæler de mange apps såsom Facebook, der kommunikerer konstant, kapacitet fra telefonen.

- Samtidig forventer vi jo i dag, at vi kan ringe fra enhver strandbred i verden. Hvilket er som at forvente, at den billigste vare i supermarkedet er af økologisk topkvalitet, siger han.

Energistyrelsen kommer til april med sin hidtil grundigeste kortlægning af mobildækningen på linje med det allerede eksisterende bredbåndstjek på tjekditnet.dk.

/ritzau/