Plan skal gøre Saudi-Arabien mindre afhængig af olien

Skrevet af admin

06/06/2016

Dagens topnyheder

Repræsentanter for det saudiarabiske styre har afsluttet arbejdet med en plan, der skal gøre landets økonomi mere alsidig og ikke kun basere sig på olie.

Det oplyser saudiske embedsmænd mandag. Planen var i løbet af aftenen fortsat til debat i den saudiske regering.

Den endelig plan bygger på et 84 sider langt dokument, som i april blev offentliggjort af den 30-årige kronprins, Mohammed bin Salman. Han står i spidsen for arbejdet med reformerne.

Et af de allervigtigste punkter i planen er at udbyde aktier i det statslige olieselskab Aramco. Det drejer sig om en andel på fem procent.

Saudi-Arabien er verdens største olieeksportør, men landets statsbudget har været alvorligt tynget af, at prisen på olie de sidste halvanden år er faldet dramatisk.

Olieprisens halvering har fremskyndet Saudi-Arabien planer om at gøre sig mindre afhængig af olieeksporten.

Det var ventet, at regeringen sent mandag på et pressemøde ville fortælle om planen.

Reformerne er en del af den plan, som prins Mohammed i april betegnede som Vision 2030.

De kommende reformer ventes at omfatte nedskæringer i statslige tilskud, skatteforhøjelser, salg af statens værdier, en plan om mere effektivitet i staten og tiltag, der skal fyre op under private investeringer.

Der er også lagt op til, at kvinder skal opmuntres til at deltage i arbejdslivet. I dag er mange kvinder bundet til deres hjem, både af deres familie og af den saudiske lovgivning, som gør landet til det eneste, hvor kvinder ikke har lov til at køre bil.

Ledelsen i Riyadh kæmper med et stort budgetunderskud, der i 2015 løb op i 98 milliarder dollar.

IMF, Den Internationale Valutafond, siger, at budgetunderskuddet formentlig også vil være stort i år, omkring 14 procent af bruttonationalproduktet (BNP). I fjor var det 16 procent af BNP.

/ritzau/AFP