Planlov skal give yderligere boom i feriehusudlejning

Skrevet af admin

11/06/2016

Mest læste i dag

For tredje år i træk stormer de danske feriehuse mod alle tiders udlejningsrekord.

Dermed er det kun manglen på huse ikke mindst i højsæsonen, der nu bremser feriehusudlejningen, der giver velkomne turistindtægter. Ikke mindst, fordi feriehuse ligger i egne, der savner omsætning og arbejdspladser.

- Havde vi flere feriehuse til rådighed, kunne vi tiltrække væsentlig flere turister, siger direktør Carlos Villaro Lassen fra Feriehusudlejernes Brancheforening.

I branchen er der begejstring over aftalen om en moderniseret planlov, som regeringen torsdag indgik med De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Den åbner for både mere udlejning og nybyggeri.

- Det er fantastiske forbedringer. Vi får udvidet sommerens udlejningssæsonen med en hel måned i hver ende, så husene nu kan udlejes i 34 uger frem for 26, siger Carlos Villaro Lassen.

Turismeforsker og professor Anne-Mette Hjalager på Syddansk Universitet peger dog på, at den nye planlov ikke giver flere sommerhuse til udlejning i højsæsonen.

- Der vil ganske vist blive flere huse at vælge i foråret og efteråret. Men det er jo ikke i de perioder, hvor efterspørgslen er størst, siger Anne-Mette Hjalager.

Carlos Villaro Lassen erkender behovet i højsæsonen. Men han mener, at flere huse på markedet generelt også modsvarer stigende efterspørgsel på feriehuse ud over højsæsonen.

Den nye planlov lægger desuden op til, at der kan bygges 6000 nye sommerhuse rundt i landet.

Modkravet er, at kommunerne til gengæld inddrager mindst 5000 af de pt. 20.000 ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen, der går fra vandkanten og tre kilometer ind i landet.

- Det vil være meget glædeligt med nogle flere nye huse med et større udlejningsperspektiv, mod at der så til gengæld nedlægges nogle af de værdiløse grunde, der ofte er udlagt for længe siden.

- 6000 sommerhuse ekstra vil betyde 2,5 millioner ekstra overnatninger, siger Carlos Villaro Lassen.

/ritzau/