Plejehjemsleder efter sele-død: Jeg fulgte reglerne

En tidligere plejehjemsleder har tirsdag i Retten i Aalborg forklaret, at hun handlede i god tro, da hun uden tilladelse fra kommunen besluttede, at en 85-årig kvinde kunne spændes fast til sin seng med en stofsele om natten.

I to nætter lå kvinden med selen om livet. Og anden nat mellem 30. og 31. oktober 2014 gik det galt, da kvinden rullede ud af sengen og hang i selen i timevis, indtil hun blev fundet.

Hun døde senere af sine kvæstelser. Plejehjemslederen er tiltalt for at forsømme sit arbejde.

- Det var jo den sidste udvej, som jeg lige kunne se det. Og jeg opfattede, at det var nødvendigt at gøre noget nu og her.

- Risikoen for, at hun igen skulle falde og brække noget var stor. Det tager meget hårdt på ældre, og det kan de også dø af, understregede den 51-årige tidligere plejehjemsleder fra anklagebænken i Retten i Aalborg tirsdag.

Den 85-årige kvinde var en måned forinden blevet indlagt med hoftebrud og var igen faldet kort tid efter og havde slået hovedet.

Anklager Susanne Hansen spurgte, hvorfor hun mente, at hun selv skulle tage beslutningen om fiksering, da der i loven står, at kommunen skal give tilladelse til det inden.

Den tiltalte svarede, at hun på et kursus har fået udleveret to skemaer. Det fremgår ifølge hende af det ene, at man selv kan træffe beslutningen om magtanvendelse, hvis situationen er akut.

Den tidligere plejehjemsleder fortalte om et eksempel på en akut situation, som hun hørte på kurset.

- Det kan være en beboer, som går fra plejehjemmet og ud på vejen, hvor han kan blive kørt over. Så må man anvende magt over for beboeren, lød det fra den tiltalte.

Anklageren spurgte, om den tiltalte mener, at den situation er parallel med situationen med den 85-årige demente kvinde. Til det svarede den tiltalte, at det syntes hun, at den var.

- Jeg huskede, at jeg i akutte situationer kunne træffe beslutningen selv. Og da jeg fandt papirerne om magtanvendelse frem, følte jeg mig bekræftet i mine tanker, fastholdt hun.

Den tidligere plejehjemsleder understregede desuden, at hun var sikker på, at hun ikke ville kunne nå at få en tilladelse fra kommunen til at anvende selen allerede samme dag.

Anklager og forsvarer har holdt deres procedurer i sagen. Anklager kræver hende idømt 20 dagbøder, mens forsvareren kræver hende frifundet. Dommen falder i næste uge.

/ritzau/

Dagens Gossip