Plejehjemsleder i retten - 85-årig hang i sele og omkom

Det var en stærk bekymring for, at en 85-årig kvinde skulle gå ud af sengen, falde og brække knogler, der ledte til beslutningen om, at hun om natten kunne spændes fast i sin seng med en stofsele.

Det forklarer en tidligere plejehjemsleder ved Retten i Aalborg tirsdag formiddag, hvor retssagen mod hende er begyndt.

Hun er tiltalt for 29. oktober sidste år at have besluttet, at den ældre kvinde skulle lægges i sele, uden først at få tilladelse til det fra Aalborg Kommune - hvilket ellers er påkrævet.

Den følgende nat væltede den 85-årige kvinde ud af sin seng og blev hængende i op til tre timer. Senere døde hun på hospitalet.

Ifølge den anklagede skulle kvinden spændes fast, fordi medarbejdere på plejehjemmet var bekymrede for den ældre kvinde, som havde brækket hoften efter et fald en måned tidligere og var kort efter faldet igen og havde fået hjernerystelse.

- Hun har i en periode været svag og dårlig. Men hun var ved at få lidt flere kræfter og ville ud af sengen, men kunne ikke huske, at hun ikke kunne gå. Hun kunne falde og komme til skade igen, siger den tidligere plejehjemsleder fra anklagebænken tirsdag.

- Nu syntes medarbejderne, at vi skulle gøre noget, siger hun.

Plejehjemslederen opfattede situationen som så akut, at hun mente, at hun godt selv kunne træffe beslutningen om, at kvinden skulle lægges i sele.

Anklager Susanne Hansen spørger, om hun tænkte på, om det var hendes kompetence at beslutte, at kvinden skulle spændes fast.

- Jeg vidste godt, at det ikke var det, når man skulle ansøge om det. Men når det var akut, så skulle jeg selv træffe beslutningen. Og jeg mente, at situationen var akut, siger den tiltalte i retten.

Hun kan ikke svare på, hvorfor situationen den dag var mere akut end dagen før eller ugen før.

Plejehjemslederen blev fyret fra det pågældende plejehjem små to uger efter hændelsen.

/ritzau/

Dagens Gossip