PLO og Hamas indgår forsoningsaftale

Skrevet af admin

24/04/2014

Dagens topnyheder

Den islamistiske gruppe Hamas og den palæstinensiske selvstyre-præsident Mahmoud Abbas' parti PLO har onsdag indgået en forsoningsaftale efter flere års rivalisering.

De to parter meddelte på et fælles pressemøde, at man har indgået en enhedspagt, der indebærer, at grupperne inden for de kommende fem uger vil danne en fælles regering.

Og om seks måneder vil der blive afviklet regeringsvalg i de palæstinensiske selvstyreområder, oplyser parterne.

Forsoningen mellem de tidligere rivaliserende grupper sker, mens fredsforhandlinger mellem Israel og Palæstina er ved at kuldsejle.

Aftalen mellem regeringspartiet og den islamistiske gruppe faldt angiveligt på plads på et møde i Gaza by tidligt onsdag morgen. Kilder tæt på forhandlingerne oplyser, at mødet foregik i en positiv atmosfære.

- Dette er gode nyheder, vi kan fortælle vort folk. Opdelingens æra er ovre, siger Hamas' premierminister, Ismail Haniyeh, til palæstinensiske reportere, der kvitterede med klapsalver.

Det er ikke første gang, at PLO og Hamas har forsøgt at samarbejde, og derfor bliver forsoningen også mødt med skepsis på Vestbredden.

Mahmoud Abbas' Fatah-bevægelse, der er en stor moderat palæstinensisk gruppe under PLO, har tidligere haft svært ved at samarbejde med Hamas.

- Folk har hørt de samme ting om og om igen, og hver gang er aftalen blevet brudt af enten Fatah eller Hamas, siger Samir Awad, professor i politik ved Birzeit-universitetet i Palæstina.

Kort efter annonceringen af enhedspagten meldte nyhedsbureauet AFP om israelske angreb mod udvalgte mål i den nordlige del af Gaza. Fire personer er såret, fortæller ansatte ved det lokale sygehus.

Derudover meddelte Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at de planlagte fredsforhandlinger onsdag aften er blevet aflyst.

/ritzau/AFP