To pølser og en skive bacon om dagen øger dødsrisikoen markant

Spiser du mere end 160 gram forarbejdet kød om dagen, er din risiko for at dø i løbet af de kommende 12,7 år 44 procent højere, end hvis du kun spiser 20 gram. 160 gram svarer til to pølser og en skive bacon.

Det viser en ny stor europæisk undersøgelse “Meat consumption and mortality”, som er offentliggjort i tidsskriftet BMC Medicine, skriver Ingeniøren.

Undersøgelsen har omfattet 448.568 personer i 10 europæiske lande, herunder Danmark, gennem 13 år. Undersøgelsen er igangsat i årene mellem 1992 og 2000. Tidspunktet var forskelligt for de forskellige lande.

Ved deres indtrædelse i undersøgelsen havde mænd en alder mellem 40 og 70 år, for kvinder var aldersintervallet mellem 35 og 70 år. Personerne havde, da undersøgelsen startede, ikke tegn kræft eller andre alvorlige sygdomme.

Ved udgangen af juni 2009 havde der været 26.344 dødsfald i gruppen. Omkring 10.000 dødsfald skyldes kræft, mens 5.500 døde af hjertesygdomme.

På baggrund af de statistiske analyser, som tager højde for faktorer som rygning og overvægt, vurderer forskerne, at 3,3 procent af dødsfaldene kunne være undgået, hvis alle deltagere i undersøgelsen havde spist mindre end 20 gram forarbejdet kød om dagen.

Undersøgelsen viser, at et stort indtag af forarbejdet kød først og fremmest giver større risiko for hjertesygdomme, men det øger også risikoen for kræft.

Fjerkræspiserne kan til gengæld ånde lettet op. Der er ikke findet nogen sammenhæng mellem indtagelse af fjerkræ og dødsrisiko.

Indtagelse af store mængder af rødt kød fører også til forhøjet dødsrisiko, men ikke i samme omfang som indtagelse af forarbejdet kød. Rapportens konklusion lyder derfor:

'Da forarbejdet kød forbrug er en modificerbar risikofaktor, bør sundhedsfremmende aktiviteter omfatter specifik rådgivning om at sænke indtaget af forarbejdet kød.'

Dagens Gossip