Polakker i titusindtal i protest mod regering og reform

Titusinder af polakker gik lørdag på gaden i den polske hovedstad, Warszawa, med krav om at regeringen ikke krænker landets forfatning.

Regeringen er kommet under massivt pres både i indland og udland, efter at den har gennemført en større reform af blandt andet forfatningsdomstolen.

Det lyder fra kritikere, herunder oppositionen, retlige eksperter og EU, at reformen lammer forfatningsdomstolen og medfører øget politisk indflydelse.

De siger, at reformen gør det vanskeligt for dommerne at vurdere og udfordre regeringens lovgivning.

Med både polske flag og EU-flag råbte demonstranterne i den polske hovedstad blandt andet "forfatning".

De opfordrer regeringen til at anerkende, at domstolen forleden afviste reformen som forfatningsstridig.

Dommen kom imidlertid ikke som den store overraskelse for det ledende Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS), som på forhånd havde sagt, at det ikke vil acceptere en sådan afvisning.

PiS mener, at forfatningsdomstolen er for magtfuld og for nært knyttet til den foregående regering.

- For år tilbage demonstrerede polakkerne for at få ændret det politiske system, sagde Ryszard Petru, tidligere økonom i Verdensbanken, til menneskemængden med henvisning til fagforbundet Solidaritet.

- Nu protesterer vi for, at de ikke pludselig ændrer det, siger Petru.

Den polske regerings forsøg på at blokere forfatningsdomstolen underminerer retsstatens principper og demokratiet i landet, lyder det fra Venedigkommissionen under Europarådet.

Kommissionen kritiserede reformen af den polske domstolsreform i en rapport fredag.

Disse ændringer vil "ikke kun true retsstaten, men også et velfungerende demokratisk system", konkluderer kommissionen blandt andet.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip