Polarturister må holde nytår på fanget skib

74 forskere, turister og besætningsmedlemmer må fejre indgangen til 2014 om bord på det nødstedte polarskib, der har siddet fast i isen ved Antarktis siden juleaften.

Et forsøg på at evakuere passagererne med helikopter er slået fejl på grund af massivt snefald.

Forinden havde flere isbrydere opgivet at nå frem til det russiske skib Akademik Sjokalskij, der er strandet omkring 100 sømil øst for den franske base Dumont d'Urville.

- Helikopteren har ikke været i stand til at flyve under de nuværende vejrforhold og vil blive på jorden, indtil forholdene bliver bedre, lyder det i en meddelelse fra de australske søfartsmyndigheder, Amsa, der koordinerer indsatsen.

- Det er usandsynligt, at vejrforholdene bliver bedre før i morgen (onsdag, red.), lyder det videre.

Det er udelukkende passagererne, der vil blive evakueret. Besætningen på 22 personer må blive på skibet.

Passagerne vil i første omgang blive fløjet til en kinesisk isbryder, der var et af de fartøjer, der forgæves forsøgte at nå frem til Akademik Sjokalskij.

Skibets læge Andrew Peacock siger, at passagerne er frustrerede, men forsøger ikke at lade situationen gå ud over humøret. I anledningen af nytåret er der arrangeret en fest i skibets bar.

- Vi er ikke mutte eller kede af det, bare frustrerede, og vi har ikke andre muligheder end at holde humøret højt, siger han og tilføjer, at der fortsat er mad nok på skibet.

Om bord på Akademik Sjokalskij er videnskabsfolk og turister fra Australien og New Zealand, der følger den antarktiske rute, som geologen og ekspeditionslederen Douglas Mawson sejlede for over 100 år siden.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip