Polen skåner filminstruktør Polanski for sexretssag i USA

Polen vil ikke udlevere filminstruktøren Roman Polanski, som er mistænkt for at have begået et seksuelt overgreb mod en mindreårig i 1977.

Det er USA, som har krævet at få ham udleveret, men Polen sætter sig imod, at den 82-årige kan blive udleveret.

Fredag lyder det, at Polen ikke vil appellere en afgørelse fra byretten i Krakow, som i oktober erklærede det amerikanske krav om udlevering for ugyldigt.

Polanski har delt fransk og polsk statsborgerskab.

Domstolen tog i oktober efter flere udsættelser stilling til, at filminstruktøren ikke skal udleveres til retsforfølgelse i USA efter en episode for snart 40 år siden, da han havde sex med en blot 13-årig pige i skuespilleren Jack Nicholsons hjem i Los Angeles.

Havde domstolen godkendt en udlevering, er polsk lov skruet sammen på en måde, så det i sidste ende er landets justitsminister, der skal træffe den endelige afgørelse.

Sagen har tidligere kostet den polsk-franske statsborger husarrest.

I 2009 blev han anholdt af politiet i Schweiz. Han blev sat i husarrest, men sat fri igen i 2010, da en domstol afgjorde, at han ikke skal udleveres til USA.

Den Oscar-hædrede filmmager nægtede sig i første omgang skyldig i ulovlig sex med den mindreårige under en fotosession, hvor deltagerne havde fået godt med champagne og stoffer.

Derpå blev han sat i et sikret fængsel, og efter 42 dage indgik hans forsvarer forlig med anklagemyndigheden.

Romanski tilstod at have haft sex med den mindreårige, men ikke at det var voldtægt.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip