Polens ambassade fraråder danske fagforeninger

I en manual til polske virksomheder advarer ambassaden mod at indgå overenskomster med danske fagforeninger, da det kan blive dyrt. Fagforeninger i Danmark beskyldes desuden for at anvende ulovlige metoder, når de vil have polske virksomheder til at aftale dansk løn. Som der står i manualen:

»I praksis tvinger fagforeninger polske entreprenører, ved forskellige og ofte ulovlige handlinger, til at indgå overenskomster,« skriver ambassaden ifølge fagbladet.

Samtidig fraråder ambassaden at oplyse om lønforhold til sine ansatte og understreger, at fagforeningen ingen ret har til at få den slags informationer.

I stedet for at indgå en overenskomst kan polske virksomheder overveje at melde sig ind i Dansk Byggeri eller andre arbejdsgiverforeninger for på den måde at blive dækket af en overenskomst.

Mens Søren Kaj Andersen, ekspert i udenlandsk arbejdskraft ved København Universitet, kalder det bizart, at fagforeningerne beskyldes for at bruge ulovlige midler, er forbundsformanden i 3F, Poul Erik Skov Christensen, rasende over manualen.

»Det er groft, at de giver en opskrift på, hvordan polske virksomheder kan komme til Danmark og slippe uden om danske overenskomster,« siger Poul Erik Skov Christensen til Fagbladet 3F og påpeger, at udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bør gå ind i sagen og få fjernet manualen.

Den polske ambassadør i Danmark, Rafal Wisniewski, skriver i en mail:

»Det, vi siger, er, at polske firmaer ikke bør undgå at mødes med fagforeninger, når de bliver inviteret, og at de bør læse og forstå, før de skriver under på noget som helst papir, da det kan medføre bestemte forpligtelser, skriver Jacek Wójcikowski.

Han svarer imidlertid ikke på, hvad ambassaden mener med, at fagforeningerne »ofte« bruger »ulovlige handlinger«, eller hvorfor polske virksomheder skal holde lønnen til deres ansatte hemmelig.

Dagens Gossip