Polens præsident erkender sit valgnederlag

Skrevet af admin

25/05/2015

Dagens topnyheder

Polens præsident, kristendemokraten Bronislaw Komorowski, erkender at have tabt til sin konservative udfordrer, den 43-årige Andrzej Duda, ved søndagens præsidentvalg, skriver Reuters.

- Jeg respekterer jeres valg, siger Komorowski søndag aften i en tale, efter at valgnederlaget stod klart.

- Jeg ønsker min efterfølger et succesrigt præsidentskab.

En valgstedsmåling foretaget af analyseinstituttet Ipsos giver Komorowski 47 procent af stemmerne, mens Duda fra det konservative parti Lov og Retfærdighed (PiS) ifølge målingerne står til at få 53 procents opbakning fra de polske vælgere.

De officielle resultater er endnu ikke offentliggjort.

Politiske iagttagere siger til nyhedsbureauet AFP, at valgresultatet kan tyde på, at vælgerne har bevæget sig væk fra midten og længere mod højre.

Det kan betyde, at den konservative fløj med Jaroslaw Kaczinsky i spidsen også bliver styrket, når polakkerne til efteråret skal til stemmeurnerne igen for at sammensætte et nyt parlament.

Forud for valget har iagttagerne været varsomme med at gætte på valgets udfald. Der var stort set dødt løb mellem de to kandidater i første valgrunde, og meningsmålingerne tydede på et meget tæt opgør.

Duda kom ud af første valgrunde 10. maj med 34,76 procent af stemmerne, mens Komorowski måtte nøjes med 33,77 procents opbakning.

/ritzau/Reuters