Politi aflyser atomøvelse på grund af svensk grænsekontrol

Skrevet af admin

12/11/2015

Dagens topnyheder

Dag to af en øvelse, der skulle træne politiet i at håndtere en atomulykke, er blevet aflyst.

Det oplyser Beredskabsstyrelsen sent onsdag aften.

Årsagen til aflysningen er, at Sverige onsdag har meddelt, at der fra torsdag klokken 12 vil blive indført grænsekontrol, og det kan ændre situationen med flygtninge og migranter i Danmark.

- På grund af politiets opgaver i forbindelse med den ændrede flygtningesituation har det været nødvendigt at aflyse andendagen af den nationale krisestyringsøvelse KRISØV 2015, skriver Beredskabsstyrelsen på sin hjemmeside.

Omkring 30 ministerier, styrelser og udenlandske ambassader deltog i KRISØV på øvelsens første dag. Scenariet var en atomulykke, der var forårsaget af et atomdrevet russisk skibs kollision med et fragtskib i Kattegat.

Rigspolitiet bekræfter over for DR Nyheder, at politiet i stedet for at øve sig på en atomulykke skal bruge ressourcerne på at se, hvordan situationen udvikler sig torsdag, når den midlertidige grænsekontrol bliver indført.

Rigspolitiet siger til DR, at der vil komme en uddybende forklaring på aflysningen torsdag morgen.

KRISØV er en tilbagevendende krisestyringsøvelse, der hvert andet år øver centrale aktørers evne til at opretholde og udføre deres funktioner i en situation, hvor disse sættes under pres eller ødelægges.

Ifølge Nationalt Risikobillede, der blev offentliggjort af Beredskabsstyrelsen i 2013, er en atomulykke en af de ti største trusler mod Danmark, og alle niveauer og grene i krisestyringssystemet vil blive involveret under en atomulykke.

Tidligere scenarier i KRISØV-serien har blandt andet været terror, fugleinfluenza og cyberangreb.

/ritzau/