Politi anholdt to mænd for at forberede terror i Danmark

Dansk politi anholdt og sigtede i påsken to udenlandske mænd for at ville forberede en terrorhandling i Danmark. Statsadvokaten har dog opgivet sagen.

Mændene blev anholdt i lufthavnen i Kastrup mindre end to døgn efter bombeangrebene i Bruxelles.

Sigtelsen gik på, at de to var indrejst "i forbindelse med forberedelserne til en terrorhandling på ukendt tid og sted i Danmark."

Oplysningen om sigtelsen fremgår af en aktindsigt, som Retten på Frederiksberg mandag har givet Ritzau.

Hidtil har Københavns Politi afvist at kommentere sagen, og grundlovsforhøret efter anholdelserne foregik bag såkaldt dobbeltlukkede døre.

Efter godt to måneders varetægtsfængsling af mændene besluttede Statsadvokaten i København dog at opgive sagen.

Det skete 30. maj. Den ene blev løsladt og forlod straks Danmark. Han er 24 år og har asyl i Grækenland.

Den anden sidder fortsat i en celle. Det skyldes, at politiet har rejst en ny sigtelse om menneskesmugling.

Denne mand, der er 32 år, sigtes for at have stået bag menneskesmugling fra Grækenland via Makedonien til det øvrige Europa.

Straks fra begyndelsen fastslog forsvarerne i det lukkede retsmøde, at politiets påstand var tynd.

Der var slet ingen oplysninger vedrørende den alvorlige forbrydelse, som mændene var sigtet for, lød deres protest.

Imidlertid vurderede dommeren i Retten på Frederiksberg, at mistanken var begrundet. En kilde havde til politiet oplyst, at den 32-årige havde til hensigt at planlægge et terroranslag i Danmark.

Desuden spillede det ind, at den rejsende brugte et falsk navn, og at han var i besiddelse af et pressekort, som formentlig var falsk. Derfor blev mændene varetægtsfængslet i isolation.

Retsmødet fandt sted to døgn efter terrorangrebet tirsdag 22. marts i Bruxelles, hvor lufthavnen og en metrostation blev ramt.

Sent på aftenen 23. marts ankom mændene med fly til Kastrup fra Frankfurt. Angiveligt var de oprindeligt rejst fra Athen i Grækenland. Lidt over midnat blev de anholdt og sigtet. Retsmødet fandt sted skærtorsdag 24. marts.

Også en tredje mand blev anholdt i sagen. Men specialanklager Jakob Buch-Jepsen besluttede selv at løslade ham i grundlovsforhøret.

/ritzau/

Dagens Gossip