Politi brugte tåregas og vandkanoner ved lukket grænse

Skrevet af admin

17/09/2015

Dagens topnyheder

Ungarske politifolk i kampuniformer brugte tåregas og vandkanoner mod store grupper af migranter og flygtninge, da de onsdag forsøgte at krydse grænsen til landet fra Serbien.

Ved grænseovergangen Horgos-Roszke nedrev hundredvis af rasende mennesker en stålwire, som markerede grænsen mellem de to lande, og det kom til timelange slagsmål, hvor nogle af migranterne kastede med sten, kæppe og plastikflasker.

- Jeg hader dig, Ungarn. Tak til Serbien, råbte en iraker, Hussan, da han kastede en sten mod de ungarske politifolk.

Myndighederne siger, at 14 politifolk blev såret under urolighederne.

Flere børn kom væk fra deres familier under sammenstødene, og politifolk kørte dem væk til en nærliggende kontorbygning, siger menneskerettighedsgruppen Amnesty International.

Serbien protesterede formelt til nabolandet over, at der var kommet tåregas ind på dets territorium.

Ungarn er blevet kritiseret i nabolandene for dets politik under flygtningekrisen, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at han er chokeret over de ungarske myndigheders fremfærd.

Hundredvis af mennesker, hvoraf mange er syrere, er strandet ved det omstridte ungarske grænsehegn.

- Vi vil videre. Vi vil til Tyskland. Åbn porten, råbte en fransk-talende mand i en megafon under protestaktionerne. Hundredvis af andre gentog hans krav.

En korrespondent fra AFP siger, at en større folkemængde, der brød gennem grænsehegnet ved den ungarske by Roszke, ikke udnyttede situationen til at trænge videre ind i det centraleuropæiske land.

Politiet foretog 29 anholdelser onsdag. En af de anholdte blev omtalt som "terrorist".

For knap en uge siden færdiggjorde ungarske soldater den sidste del af et 175 kilometer langt grænsehegn mod Serbien.

Ungarn vil også bygge et grænsehegn flere steder ved landets grænse til Kroatien, siger Ungarns premierminister, Viktor Orbán, i et interview med den østrigske avis Die Presse.

/ritzau/AFP