Politi frifindes i sag om Tibet-aktivist

Skrevet af admin

14/07/2016

Dagens topnyheder

Københavns Byret frifinder torsdag politiet for at betale yderligere erstatning til en Tibet-aktivist, som betjente tilbageholdt under et kinesisk statsbesøg.

Indgrebet skete 15. juni 2012. Den kinesiske præsident var på besøg, og i den forbindelse ønskede Thomas Goetz at vifte med Tibets flag.

Men betjente omringede ham i Kongens Have i København og forlangte, at han lagde flaget ned på jorden.

Tidligere har Østre Landsret slået fast, at Goetz var udsat for en ulovlig frihedsberøvelse, som varede i en time og 10 minutter.

Aktivisten har fået en godtgørelse på 2400 kroner, som rimer med Rigsadvokatens takster.

Men i en ny retssag har han forlangt en forhøjelse til 12.100 kroner, fordi hans ytringsfrihed og forsamlingsfrihed blev krænket.

Nej, siger byretten torsdag.

Årsagen er teknisk-juridisk: Rammen i sagen er fastlagt af landsretten og drejer sig udelukkede om den ulovlige frihedsberøvelse. Den kan ikke udvides, fastslår dommeren.

Landsretten noterede udtrykkeligt, at sagen ikke drejer sig om krænkelser af ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og lignende.

Retssagen er blot en ud af flere om politiets bestræbelser på at sikre, at prominente kinesere på besøg i Danmark ikke fik Tibets flag at se.

Dommerne i landsretten blev i september sidste år overbeviste om, at politifolkene optrådte på den måde.

Afgørelsen var kontroversiel. Hidtil havde politiet nemlig i adskillige svar til Folketinget nemlig lodret afvist, at betjentene havde jagtet borgere med Tibets flag.

Kort efter kom det frem, at der faktisk havde eksisteret en intern orde i politiet om at gribe ind.

Som konsekvens undersøger Den Uafhængige Politiklagemyndighed nu, om flere politifolk har overtrådt straffeloven ved at vildlede Justitsministeriet og dermed også Folketinget.

Efterforskningen drejer sig også om, hvorvidt to politifolk har løjet over for Københavns Byret.

Desuden har justitsminister Søren Pind (V) nedsat en undersøgelseskommission, som skal afklare, hvordan ordren blev til. Tre tidligere udenrigsministre og tre tidligere justitsministre er blandt de mange, der skal afhøres af kommissionen.

/ritzau/