Politi i aktion for at stoppe asylansøgere fra Eritrea

Skrevet af admin

22/08/2014

Mest læste i dag

En stigning i antallet af asylansøgere fra Eritrea har også fået politiet til at gå i aktion.

På Københavns Hovedbanegård er en ung kvinde blevet anholdt og sigtet for at have bragt seks asylansøgere til Danmark på et internationalt tog.

Fredag har en dommer besluttet at varetægtsfængsle den 25-årige kvinde i 11 dage.

- Hun har oplyst, at hun er fra Etiopien, siger vicepolitiinspektør Tom Struve fra Københavns Politi til Ritzau.

De seks asylansøgere menes at komme fra Sudan og Eritrea, men deres identitet er ikke endeligt fastslået.

Politiets kontrolaktion skyldes et ønske om at afdække, om der er tale om organiseret menneskesmugling, lyder det i en pressemeddelelse.

Så sent som i sidste uge sagde justitsminister Karen Hækkerup (S), at hun ønsker at få undersøgt en voldsom stigning i antallet af asylansøgere fra Eritrea.

I juli kom 510 fra Eritrea mod cirka 10 pr. måned i første kvartal 2014.

Udlændingestyrelsen vil sende medarbejdere til Eritrea for at vurdere situationen, og myndighederne har sagt, at sagsbehandlingen af ansøgninger må vente på, hvad de udsendte konkluderer.

Tidligere har både Norge, Holland og Tyskland oplevet pludselige stigninger i antallet af indrejsende fra Eritrea.

- Det virker jo påfaldende, når rejsemønstret for en bestemt gruppe af asylansøgere pludselig og uden nogen oplagt forklaring ændrer sig så radikalt, har Karen Hækkerup udtalt.

Forleden sagde advokat Niels-Erik Hansen til dagbladet Information, at der blot er tale om en normalisering - og at Danmark har "bragt sig på linje med andre civiliserede samfund."

I Sverige har man siden årsskiftet givet ophold til stort alle asylansøgere fra Eritrea. Det skyldes blandt andet en streng værnepligt, som kan vare i årtier, og at kvinder risikerer voldtægt og andre overskrev, skrev avisen.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp skyldes de forholdsvis mange asylansøgere fra Eritrea i Europa, at forholdene i Libyen og Egypten er blevet voldsomt forværret. Derfor drager mange videre mod nord.

/ritzau/