Politi nægtes direkte adgang til Se og Hør-kilder

Skrevet af admin

11/07/2014

Dagens topnyheder

Det var i orden, at Københavns Vestegns Politi beslaglagde blandt andet mobiltelefoner, pc'er og mailkonti hos Aller Media i forbindelse med efterforskningen af Se og Hør-sagen.

Men en del af materialet kan være omfattet af kildebeskyttelse og uden betydning for sagen, og derfor er det byretten og ikke politiet, der i første omgang skal gennemgå det.

Det fremgår af en kendelse, som Østre Landsret fredag afsagde i sagen.

Københavns Vestegns Politi ville have Se og Hørs kildebeskyttelse ophævet, fordi man har mistanke om, at nuværende og tidligere ansatte på ugebladet har betalt kilder i blandt andet politiet og kongehuset for at levere tavshedsbelagte oplysninger.

Aller Media protesterede, da det materiale, som politiet har beslaglagt, indeholder oplysninger om kilder, der er lovet beskyttelse, og som intet har med den aktuelle sag at gøre.

I juni fik politiet af Retten i Glostrup tilladelse til selv at gennemgå materialet, men det siger Østre Landsret altså nej til.

Landsretten ser dog ikke noget galt i, at byrettens gennemgang af materialet sker med bistand fra politiet, men repræsentanter fra både anklagemyndigheden og Aller skal have mulighed for at være til stede og kunne udtale sig, om de enkelte dokumenter skal indgå i efterforskningen eller ej.

Hvordan det rent praktisk skal gøres, må byretten, anklagemyndigheden og Aller Media sammen finde ud af, fremgår det af Østre Landsrets kendelse.

Politiet har fremlagt seks sider med søgeord, som man vil bruge i forbindelse med gennemgangen af det omfattende materiale, herunder "politi" og "sygeplejerske" samt numrene på politiet arbejdstelefoner. Det siger Østre Landsret ja til.

Men landsretten understreger samtidig, at de filer og dokumenter, som byretten ikke mener skal udleveres til politiet, ikke kan indgå i efterforskningen eller bruges som bevis, ligesom de personer, der gennemgår materialet har tavshedspligt.

/ritzau/