Politi og aktivister puster ud efter hårde kampe i Kijev

Selv om tv-billeder fra den ukrainske hovedstad, Kijev, viser sorte røgskyer fra brændende barrikader, er der indtil videre forholdsvis roligt i byen torsdag.

Gennem natten har der dog været voldsomme kampe mellem politiet og demonstranter, og den centrale del af Kijev ligner en krigszone.

Tidligt torsdag er parternes stillinger imidlertid fastlåste. Det ukrainske uropoliti holder sine linjer, mens hundredvis af aktivister står på den anden side af barrikaderne.

Demonstranterne har sat ild til bildæk, og politiet har ikke kunnet slukke ilden til trods for, at det har brugt vandkanoner.

Oppositionen har truet den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, med, at han har én sidste chance til at give indrømmelser. Ellers vil aktivisterne "gå til angreb".

Onsdag meddelte oppositionen, at fem aktivister var blevet dræbt, men ifølge de ukrainske myndigheder er der tale om to døde. Flere end 300 skulle være såret.

En af oppositionens frontfigurer, den tidligere verdensmester i boksning Vitalij Klitsjko, sagde onsdag til tusinder af demonstranter på Uafhængighedspladsen i hovedstaden Kijev, at der ikke kom noget positivt svar i løbet af et tre timer langt møde med Janukovitj.

I løbet af torsdag er der lagt op til flere drøftelser mellem Viktor Janukovitj og oppositionslederne. Vitalij Klitsjko opfordrer til, at demonstranterne sætter kampene med politiet i bero indtil klokken 19 torsdag dansk tid.

Uroen brød for alvor ud i Kijev, da regeringen forleden vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip