Politi og tusindvis af demonstranter slås i Kosovo

Skrevet af admin

27/01/2015

Dagens topnyheder

Uropoliti og omkring 2000 demonstranter har tirsdag udkæmpet gadekampe i Pristina, hovedstaden i Kosovo.

En journalist fra Reuters siger, at maskerede politifolk affyrede tåregas og vandkanoner for at opløse de 2000 demonstranter, der var på gaden på foranledning af oppositionspartier.

Demonstranterne bombarderede politiet med sten og flasker

Der er tale om de værste uroligheder, siden Kosovo rev sig løs fra Serbien og blev en selvstændig stat i 2008.

Ambulancer kørte snesevis af sårede på hospitalet, mens politiet forfulgte demonstranter, der flygtede ned af sidegader i den centrale del af hovedstaden.

En drone var i luften over byen, men der var ingen tegn på, at nogle af de henved 5000 Nato-soldater, der er udstationeret i Kosovo, eller nogle af de hundredvis af udstationerede politifolk fra EU bidrog til at få situationen under kontrol.

Der var tale om det andet udbrud af uroligheder i Pristina siden lørdag.

Gadekampene er udløst af offentlig vrede over regeringen og dens håndtering af en sag om det store Trepca-minekompleks.

Isa Mustafa og hans regering, som kom til magten i december, har lovet, at den vil overtage kontrollen med minen, der siden Kosovo-krigen i 1998-1999 er blevet administreret af en privat fond, som er oprettet af FN.

Men premierminister Mustafas melding om, at han vil tage kontrollen med minen, er blevet mødt af et vredt Serbien, der hævder at eje 75 procent af minen.

Vestlige ambassader har også manet til forsigtighed og advaret om, at sagen kan skade den skrøbelige dialog, som EU forsøger at holde gang i mellem Kosovo og Serbien.

Kosovo rev sig løs fra Serbien efter krigen i 1999, hvor Nato satte sit luftvåben ind mod serberne, som blev beskyldt for etnisk udrensning i det overvejende albanske Kosovo.

Der bor omkring 1,8 millioner mennesker i Kosovo, og 90 procent af dem er etniske albanere.

I 2008 erklærede Kosovo sig selvstændig, og det er anerkendt af over 100 lande, herunder de fleste lande i EU.

/ritzau/Reuters