Politi strammer op - vil respektere folks rettigheder

Skrevet af admin

22/12/2015

Dagens topnyheder

Københavns Politi strammer op og vil fremover gøre mere for at sikre, at borgernes demokratiske rettigheder bliver respekteret.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Søren Pind (V) til Folketingets retsudvalg.

Politiets indgreb over for fredelige borgere, der ville vifte med Tibets flag i 2012 og i 2013, har allerede fået massiv omtale.

Men betjente i Københavns Politi tog også affære, da nogle personer foldede et banner ud ved statsminister Helle Thorning Schmidts (S) grundlovstale 5. juni 2012 i Rigsdagsgården ved Christiansborg.

Betjentene bortviste dem til slotspladsen, men de fik dog lov at beholde banneret med teksten "Et kryds hvert 4. år er ikke folkestyre."

Ledelsen i Københavns Politi forsvarede i en klagesag indgrebet, men Rigspolitiet har en anden holdning. Der var ikke tilstrækkeligt grundlag for bortvisningen, har Rigspolitiet slået fast.

Imidlertid vil Københavns Politi nu sikre en "bedre kvalitet i beredskabet", står der i svaret til retsudvalget.

Det sker ved at oprette en ny særlig enhed, som vil være på plads i første kvartal 2016. Navnet er Afdeling for Operativ Kvalitet, og den vil være bemandet af både politiledere og af juridisk uddannet personale.

Afdelingen ser dagens lys på grund af evalueringen af politiets indsats i forbindelse med Omar el-Husseins terrorhandlinger i februar i år, fremgår det.

Men opgaven bliver ikke kun at vurdere håndtering af terror.

Afdelingen skal i det hele taget se nærmere på operationsplaner og indsatser - og den skal også sørge for, at alle medarbejdere "er klædt på til at løse de opgaver og udfordringer, der kunne komme."

Rigspolitiet roser initiativet og har samtidig et klart budskab til politikerne i Folketingets retsudvalg:

"Det har afgørende betydning for borgernes demokratiske rettigheder, at de kan udøve forsamlings- og ytringsfriheden uhindret i overensstemmelse med lovgivningen," hedder det.

I øvrigt lover Rigspolitiet at informere også andre politikredse om afgørelser, der drejer sig om politiets indgreb over for borgernes ret til at ytre og forsamle sig.

/ritzau/