Politiet advarer mod salg af ulovligt krudt på Facebook

Krysantemumbomber, kanonslag og andet ulovligt fyrværkeri kan være let at skaffe på Facebook og andre steder på internettet.

Men politiet advarer mod det farlige fyrværkeri, som især tiltrækker unge mænd.

Vicepolitiinspektør i National Forebyggelsescenter ved Rigspolitiet Henrik Framvig opfordrer forældre til at holde et vågent øje med deres børns køb af nytårsskyts.

- Vi ved, at salget af ulovligt fyrværkeri blandt andet foregår på internettet via hjemmesider eller grupper på Facebook.

- Man skal som ansvarlig voksen og forælder interessere sig for, hvad ens børn køber og fyrer af, for hvis ikke det er lovligt fyrværkeri, er der en rigtig stor fare for, at det kan gå galt, siger han til Ritzau.

Netop Facebook kan for sælgerne være et nemt sted at sælge ulovligt fyrværkeri, fordi Facebook-grupper hurtigt kan oprettes og nedlægges. Dermed kan det være svært at afsløre sælgerne, forklarer Henrik Framvig.

Men for at imødegå salget af ulovligt fyrværkeri på nettet har politiet blandt andet intensiveret overvågningen af sociale medier.

Den seneste tid er flere lagre med ulovligt fyrværkeri blevet afsløret. Så sent som fredag fandt politiet knap 1000 krysantemumbomber, 37.000 kanonslag og fem ton fyrværkeri i form af raketter og batterier på en landejendom ved Jels i Sønderjylland.

Det er en særdeles dårlig idé at investere i krysantemumbomber eller andet ulovligt krudt, for det er ikke til at vide, hvor kraftigt det er, forklarer Henrik Framvig.

- Man udsætter sig selv for en ret stor fare ved at anvende ulovligt fyrværkeri, fordi det i sagens natur ikke er fremstillet til privat anvendelse, siger han.

- Det, der er farligt ved det, er, at man ikke kender effekten, og man kender ikke omfanget og fremgangsmåden til at anvende det, når man ikke køber lovligt fyrværkeri.

/ritzau/

Dagens Gossip