Politiet anholder mistænkte efter terror i Beijing

De kinesiske myndigheder taler nu åbent om, at det var et "terroranslag" på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, da flere personer i en firehjulstrækker kørte ind i en folkemængde og satte ild til deres køretøj og til dem selv mandag.

De tre personer i bilen, som blev dræbt, var en mand, hans kone og hans svigermor, siger politiet onsdag.

Efterforskerne leder efter mindst otte personer, der kommer fra den urohærgede Xinjiang- region. Flere mistænkte er blevet anholdt, skriver statslige medier.

- Der blev foretaget anholdelser 10 timer efter hændelsen, som nu er blevet identificeret som et terrorangreb, oplyser tv-stationen China Central Television (CCTV).

Ved episoden blev fem personer dræbt, mens 38 blev såret. Hele Den Himmelske Freds Plads blev evakueret.

De eftersøgte personer har næsten alle navne, der antyder, at de kommer fra Xinjiang-regionen.

Ud over de dræbte i bilen mistede to turister livet - en fra Filippinerne og en fra Kina.

Episoden bliver ifølge kilder tæt på politiet opfattet som et angreb, der skal skabe opmærksomhed om den urohærgede Xinjiang-region forud for et møde i kommunistpartiets centralkomité.

Den Himmelske Freds Plads var i 1989 centrum for store prodemokratiske demonstrationer mod kommunistpartiet. Demonstrationerne blev brutalt stoppet, da militæret blev sat ind mod ubevæbnede civile og dræbte og sårede mange hundreder.

Xinjiang-regionen, der er dobbelt så stor som Tyrkiet, er hjem for omkring ni millioner mennesker, hvoraf langt de fleste tilhører det overvejende muslimske uighurer-mindretal.

Mange uighurer, der taler et andet sprog end Kinas dominerende etniske gruppe, hankineserne, føler sig undertrykt af regeringen og af restriktionerne mod deres kultur, sprog og religion.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip