Politiet dropper sag mod Syrien-krigere

»Der er ingen efterforskning længere af Quba-moskeen. Det korte af det lange er, at vi har gennemført en relativt kort efterforskning. Den giver ikke anledning til, at der er sket en overtrædelse af dansk lovgivning. Vi har i Københavns Politi ingen andre sager i forhold til konflikten i Syrien,« siger Jens Møller, vicepolitiinspektør i Københavns Politi.

»Men jeg vil gerne understrege, at det ikke nødvendigvis er gratis at tage til Syrien. Det er strafferetligt muligt, at man kan blive straffet for handlinger foretaget i udlandet, herunder eventuelt også i forbindelse med handlinger foretaget i Syrien,« tilføjer han.

Men selv om det er en teoretisk mulighed, så er ingen personer endnu blevet tiltalt for deltagelse eller støtte til krigen i Syrien. Hos både Østjyllands Politi og Fyns Politi efterforsker man heller ingen sager med relation til krigen i Syrien, mens Københavns Vestegns Politi hverken vil be- eller afkræfte, om det er tilfældet.

Gentagne gange har justitsminister Morten Bødskov (S) og chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, ellers varslet en »klapjagt« på danskere, der involverer sig i krigen i Syrien.

PET vurderer officielt, at mindst 65 personer har taget turen fra Danmark til Syrien for at gå i krig. Heraf er seks omkommet. De reelle tal er dog mindst dobbelt så høje, vurderer PET, der samtidig kalder de tilrejsende krigere »en af de alvorligste sikkerhedstrusler i vores samfund i øjeblikket«.

Chefanklager Dorit Borgaard, Københavns Politi, forklarer, at det ikke i sig selv er ulovligt at tage til Syrien og gå i krig:

»Det er ikke i sig selv en overtrædelse af straffeloven at tage til udlandet og slås i en krig. Det er strafbart, hvis man tager ned og tilslutter sig en terrororganisation. Men det kan være svært at bevise, da vi ikke kan tage til Syrien og foretage efterforskning. Der er en bevisbyrde, der skal løftes, og det kan blive meget svært,« siger hun.

Med de mange advarsler om straffesager mod danske Syrien-krigere har justitsministeren ellers bygget op til et retsopgør med de personer fra Danmark, der på en eller anden måde deltager i borgerkrigen i Syrien, påpeger den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp:

»Befolkningen forventer, at der kommer en rettergang. Det har Bødskov og PET nærmest lagt op til. Men det er komplekse sager, for hvornår har man krydset den røde linje, og hvornår har man de rette håndfaste beviser til at føre en sag?«

Morten Bødskov afviser dog, at den manglende succes med politiets »klapjagt« betyder, at de danske jihad-krigere i Syrien har frit spil.

»Det spørgsmål emmer af mistillid til politiets og efterretningstjenestens arbejde. De tager det her problem meget alvorligt,« siger Bødskov og uddyber:

»Det er ikke ulovligt at tage til Syrien og deltage i kampe mod Assad-styret. Men man kommer i problemer, hvis man deltager i kampe, hvor man begår overgreb eller drab på civile. Man kommer også i problemer, hvis man modtager terrortræning i Syrien. Vi har en meget meget klar straffelov på det her punkt, og vi ville svigte vores ansvar ved ikke at advare mod, at man kan blive straffet for at gå i krig i Syrien,« slår han fast.

En af landets førende strafferetseksperter, professor Gorm Toftegaard Nielsen fra Aarhus Universitet, mener dog ikke, at det står særlig klart, hvilken paragraf, de danske Syrien-krigere eventuelt overtræder.

»Vi har en justitsminister og en PET-chef, der siger, at de vil straffe og holde øje med de danske Syrien-krigere. Men de siger ikke noget om hvordan. De skylder os et svar på, hvilke paragraffer i straffeloven, man overtræder ved at tage til Syrien og kæmpe mod en diktator, som vores egen regering har stemplet som illegitim. Er det virkelig kriminelt at bidrage til, at Assad falder,« spørger Gorm Toftegaard Nielsen og tilføjer:

»De har sagt, at de ikke kan lide, at folk, der deltager i krigen i Syrien, bliver rå og afstumpede. Men det er altså ikke en overtrædelse af straffeloven at blive en rå og afstumpet person.«

Selv om der endnu ikke er rejst nogen tiltaler for handlinger i Syrien, så er det hævet over enhver tvivl, at det er et både juridisk og moralsk minefelt, som de danske Syrien-krigere har bevæget sig ind i.

Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, påpeger, at deltagelse i krigen i Syrien kan være straffri, »hvis handlingerne foretages med passende respekt for krigens love, da der kæmpes mod et undertrykkende og brutalt styre.«

Han peger dog på, at det dels kan være en overtrædelse af straffeloven at »bistå fjenden«, men at paragraffer i straffeloven om blandt andet hvervning, oplæring til eller billigelse af terrorisme også kan komme i spil.

»Det vil være afgørende, hvad det er for en gruppe eller organisation, som den tilrejsende har været i ledtog med, altså om det reelt er en terrorgruppe. Men udfordringerne med at bevise, hvad der er foregået, vil være tårnhøje.«

Dagens Gossip