Politiet forhindrede offentliggørelse af rapport om afhøringer

Det konkluderede en undersøgelse fra politiets forskningsenhed, Politiets Videnscenter, som psykolog Kristina Kepinska Jakobsen stod bag.

Men de væsentlige konklusioner kom aldrig ud til offentligheden, fordi politiet ifølge flere kilder bremsede artikler om rapporten og gav forskeren mundkurv på.

Det fortæller Radio24syv.

Det er fuldstændigt tåbeligt, at politiet vælger at holde kortene tæt inde på kroppen i denne her sag, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Københavns Politiforening, til Radio24syv.

Rapporten tog udgangspunkt i analyser af 18 afhøringer af sigtede. Resultaterne lå i forlængelse af en lignende undersøgelse fra 2007 om afhøringer af vidner. En rapport, der blev omtalt af flere medier.

Derfor Kristina Kepinska Jakobsen i 2010 en aftale med Politiforbundets fagblad Dansk Politi om at lave en række artikler med råd og tips om den gode afhøring.

»Men der sagde mine chefer til mig, at Dansk Politi er et meget kritisk tidsskrift. De var

nervøse for, hvordan rapporten kunne opfattes. Så jeg fik at vide, at jeg ikke måtte

medvirke i de her interview. De blev aldrig til noget,« siger Kristina Kepinska Jakobsen.

Det bekræfter redaktøren på Dansk Politi, Nikolaj Scharling.

»Jeg blev ringet op af Kristina Jakobsen, som sagde, at hun kunne mærke, at toppen helst ikke ville have, at artiklen blev bragt. Og da hun lød bange, valgte jeg at sige, at så lader vi være med at bringe artiklerne.«

I stedet fik Kristina Kepinska Jakobsen at vide, at hendes undersøgelse skulle bringes i Rigspolitiets ledelses nyhedsbrev. Men efter flere forskellige udkast til artikler, blev også dette aflyst.

»Jeg får at vide, at der er nogen højt oppe systemet, der har fået kolde fødder, og at man er bange for at pressen får nys om historien, siger hun til Radio24syv.

Radio24syv er i besiddelse af skriftlig dokumentation, der bekræfter hendes udlægning.

Senere hen nægter en højtstående chef ifølge Kristina Kepinska Jakobsen hende at udtale sig til medierne om rapporterne.

Og på et afdelingsmøde får medarbejderne i Politiets Videnscenter efterfølgende at vide af kommunikationsmedarbejder, at de skal huske at tage hensyn til politiets »overordnede strategiske mål«, når de udtaler sig til medierne.

»Det mener jeg er er problematisk. Jeg mener ikke, jeg både kan tale sandt om mine forskningsresultater, og samtidig tænke på, hvad ledelsen mener,« siger Kristina Kepinska Jakobsen.

Hendes tidligere chef afviser over for Radio24syv, at han forbød hende at udtale sig til fagbladet.

Og kommunikationschef i Rigspolitiet, Jens Gregersen, siger:

»Vi bragte ikke historien i ledelsens nyhedsbrev af to årsager. Den ene var, at det statiske grundlag var for snævert, og at det andet var, at politiet på det tidspunkt var uafklaret i forhold til at indføre en ny afhøringspraksis,« siger Jens Gregersen.

Spørgsmål: Men resultaterne i rapporten lægger sig jo fuldstændig på linje med tidligere dansk forskning og tilsvarende fra udlandet, som Rigspolitiet er blevet gjort opmærksom på?

»Der må man bare sige, at det er enhver ledelses opgave at træffe strategiske beslutninger, og det gjorde Rigspolitichefen også,« siger Jens Gregersen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip