Politiet: Ingen danske anholdte i momssag i EU

Dansk politi har ikke foretaget anholdelser i forbindelse med den fælles europæiske politioperation Vertigo 3, der drejer sig om omfattende svindel med moms.

Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Bagmandspolitiet.

- Jeg kan bekræfte, at vi har deltaget i form af enkelte afhøringer. Vi har ikke foretaget anholdelser, siger han til Ritzau.

Han ønsker ikke at gå i detaljer med, hvor mange afhøringer dansk politi har foretaget, eller hvilke personer, der er tale om.

Han vil heller ikke fortælle om, hvilke informationer afhøringerne i Danmark har bidraget med i forhold til den store efterforskning i operationen.

- Det vil jeg af hensyn til efterforskningen ikke gå ind i.

Ifølge den europæiske anklagemyndighed Eurojust, der har koordineret operationen, er 27 personer mistænkt for svindel med moms for 320 millioner euro - knap 2,4 milliarder kroner.

Bagmændene har anvendt en "sofistikeret karruselordning" på kryds og tværs af flere lande til at snyde skattemyndighederne, fremgår det af en meddelelse fra Eurojust.

Mindst 49 ransagninger har fundet sted i 15 europæiske lande herunder Danmark, Sverige Belgien, Holland, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland, Spanien og Frankrig.

Ifølge statsadvokat Morten Niels Jakobsen har Danmark ikke spillet en hovedrolle i den aktuelle operation.

- Vi har været en del af det, men måske ikke inde i kernen. Det er Tyskland, Holland og Polen.

I foråret blev en 43-årig dansk forretningsmand i forbindelse med en operation, der hed Vertigo 2, udleveret til Tyskland, hvor danskeren var under mistanke for omfattende svindel med moms.

Det var anklagemyndigheden i Augsburg, der begærede manden udleveret, og han lod sig udlevere frivilligt.

- Han var mistænkt for at have begået momssvindel for 250 millioner kroner, siger Morten Niels Jakobsen.

Spørgsmål: Er den seneste operation en videreførelse af Vertigo 2?

- Det er samme koncept og derfor, at man kalder den nye operation for Vertigo 3.

Spørgsmål: Er der personsammenfald i forhold til den tidligere sag?

- Det vil jeg ikke gå ind i af hensyn til vores udenlandske samarbejdspartnere. Men du kan se, at koordineringen af aktionen er udført af kolleger i Augsburg. Og det var det også sidste gang.

Det er tredje gang i år, at europæisk politi slår til mod grænseoverskridende momssvindel.

/ritzau/

Dagens Gossip