Politiet laver for mange fejl ved afhøringer

Politiets afhøringer af vidner og mistænkte er ofte smækfyldt med fejl.

Og mange advokater mener, at fejlene er så alvorlige, at deres klienter lider under det, når de kommer i retten.

I en rundspørge siger 61 ud af de 66 danske strafferetsadvokater, at de har haft sager de seneste fem år, hvor den mistænkte er blevet citeret forkert. Samtidigt siger fire ud af ti, at de har oplevet, at politiet undertrykker udsagn, der kan virke til den mistænktes fordel. Det skriver Berlingske.

- Karakteren og vinklen i referatet er meget ofte forkert eller ikke fyldestgørende med en vægtning, som taler mod klienten. For eksempel fremtræder klientens rettelser, som om klienten har ændret forklaring, siger advokat Gert Dyrn, der arbejder for advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

Politiets rapporter bruges ikke som direkte bevis i retten, men de kan være grundlag for afhøringerne. Når en forklaring ikke stemmer overens med rapporten, som altså kan være forkert, svækker det den afhørte, fordi hans eller hendes troværdighed skydes i sænk.

Chefanklager fra Københavns Politi Carsten Christensen erkender, at der kan ske fejl. Men han understreger, at afhøringerne netop ikke bruges som direkte bevismateriale i retten.

Tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen genkender også problemet med de fejlbehæftede afhøringer:

- Det er i allerhøjeste grad et retssikkerhedsproblem. At ni ud af ti siger, at de oplever, at rapporten ikke er i overensstemmelse med det skete, overstiger mine værste anelser, siger han.

De fleste af advokaterne, der har deltaget i undersøgelsen, vil have afhøringerne optaget på lyd eller video. På den måde vil man eliminere al tvivl om, hvad den afhørte har sagt, lyder begrundelsen.

I Københavns Politi er Carsten Christensen imod den idé, da det vil kræve for mange ressourcer for retten at tjekke optagelserne igennem.

Kilde: Berlingske

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip