Politiet leverede forkerte tal til Folketinget i flere år

Skrevet af admin

23/06/2014

Mest læste i dag

Et udlændingepolitisk nøgletal, som Københavns Politi gennem flere år har oplyst til politikerne på Christiansborg, viser sig nu at være fyldt med fejl.

Det drejer sig om antallet af personer med udenlandsk herkomst, som hvert år bliver fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Dommervagt. Et tal, som der ofte er blevet henvist til i den udlændingepolitiske debat, når talen er faldet på kriminalitet.

Politiet har opdaget fejlene i forbindelse med den seneste opgørelse af tallet, og nu overvejer man ifølge senioranklager Klaus Pedersen, om man helt skal droppe at lave opgørelserne.

- For at afgøre en sigtets herkomst er vi nødt til at gennemgå hver enkelt sag manuelt, og der er tilsyneladende nogle problemer med datagrundlaget, som gør, at vi må tage forbehold for tallene, siger han til Ritzau.

Hvor forkerte de oplyste tal har været, ved politiet ikke, men det er man ifølge Klaus Pedersen nu i gang med at undersøge.

Kravet fra politikerne i Folketingets Retsudvalg om at få oplysninger om herkomsten af de sigtede i Københavns Dommervagt betyder, at politiet hvert år skal bruge store ressourcer på at fremskaffe de ønskede tal.

Da oplysninger om etnicitet ikke er kodet elektronisk i sagerne, så skal politifolk ned og læse i hver enkelt af de 2-3000 sager, som kører gennem dommervagten.

- Nu overvejer vi, om vi skal holde op med at lave de manuelle opgørelser, siger Klaus Pedersen.

Tallene fra Københavns Dommervagt er flere gange blevet brugt i udlændingedebatten som argument for en stram udlændingepolitik. Blandt andet brugte Dansk Folkepartis Peter Skaarup i 2010 dem i en pressemeddelelse med overskriften "Antallet af kriminelle indvandrere vokser."

- Det er under al kritik, at de tal, som Folketinget får, ikke er korrekte, og vi vil nu kalde justitsministeren i samråd og bede om at få de korrekte tal for 2013 og de andre år, siger Peter Skaarup til Ritzau.

Når en sigtet bliver fremstillet i Københavns Dommervagt, er det udtryk for, at han eller hun efter anklagemyndighedens opfattelse med en vis begrundelse kan mistænkes for at have begået kriminalitet, der er alvorlig nok til at udløse en varetægtsfængsling.

/ritzau/