Politiet må ændre vurdering af flygtninge fra Syrien

Det var forkert, da politiet i København fik varetægtsfængslet fire asylansøgere fra Syrien.

Det har Østre Landsret fastslået, og afgørelsen er en lettelse, siger mændenes advokat.

De fires lovovertrædelse bestod i at rejse med falske id-kort, hvilket er dokumentfalsk i straffelovens forstand. En dommer i byretten nikkede, da politiet krævede varetægtsfængsling, og de blev sendt i Vestre Fængsel. Dog slap en 17-årig.

- Jeg synes simpelthen, det var for dårligt at modtage flygtninge på den måde, siger advokat Poul Helmuth Petersen.

I landsretten har han fået medhold i, at fængslingen ikke burde have fundet sted.

Når folk flygter fra krigsområder, er det helt normalt at have falske papirer. Og Rigsadvokaten, den øverste anklager, har da også bestemt, at politiet skal stille straffesager i bero mod flygtninge, der kommer direkte fra et område, hvor deres liv eller frihed er truet.

Det er netop en ret kontant forståelse af ordet "direkte" i Rigsadvokatens instruks, som fik politiet til at køre en straffesag mod de fire syriske asylansøgere.

- Vores vurdering byggede blandt andet på, at de havde opholdt sig flere måneder i Schengen-området, inden de kom til Danmark, siger chefanklager Karin Thostrup.

Imellem to og seks måneder havde mændene befundet sig først i Tyrkiet og derefter Grækenland. Til sidst havde de været i Italien i nogle dage, inden de fløj mod København, oplyser advokat Poul Helmuth Petersen.

- Ordet direkte skal selvfølgelig fortolkes. De er nødt til at rejse gennem usikre lande først. Der går ingen fly fra Syrien til København, siger advokaten.

Han er nervøs for, om Københavns Politi har ændret praksis, men det er ikke tilfældet, siger chefanklager Karin Thostrup.

De syriske mænd er omfattet af Rigsadvokatens instruks og skal derfor ikke straffes, fremgår det af landsrettens begrundelse for løsladelsen. Hertil siger chefanklageren:

- Landsrettens afgørelse får betydning for den måde, vi udøver vores skøn på i forhold til, om asylansøgere kommer direkte fra et krigsområde.

- Nu har landsretten skåret igennem, og selvfølgelig følger vi den, siger Karin Thostrup.

Det skønnes, at godt to millioner er flygtet fra Syrien.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip