Politiet opgiver Amy-sag

Næstved Kommune havde besluttet at fjerne den dengang 11-årige Amy fra plejeforældrene og anbringe hende på en institution, men pigen nægtede at følge med, og derfor måtte man bede politiet om hjælp.

Den voldsomme flytning fik Børns Vilkår til at melde Næstved Kommune til politiet, mens kommunen valgte at anmelde plejefamilien for at forværre situationen og fyre bisidderen fra Børns Vilkår. Men efter et års efterforskning har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi nu besluttet at droppe sagen.

»Baggrunden for beslutningen er, at der ikke er en rimelig formodning for, at der er begået strafbare lovovertrædelser,« skriver politiet i en pressemeddelelse.

Hos Børns Vilkår ærgrer man sig over politiets beslutning. Formand Peter Albæk fortæller til Berlingske Nyhedsbureau, at foreningen vil klage til Statsadvokaten for at få sagen genoptaget, men han understreger, at det ikke er et spørgsmål om at få Næstved Kommune til at bøde.

»Det er en principiel sag, for der findes efter vores vurdering ingen bestemmelser i lovgivningen om at tvangsfjerne børn, der allerede er anbragt uden for hjemmet. Vi vil sende et signal til politikerne om, at der er brug for en justering af serviceloven,« siger han.

Ifølge Børns Vilkår bør en kommune ikke kunne fjerne et barn fra plejeforældrene med tvang, hvis barnet ikke bliver misrøgtet.

»Selvfølgelig skal myndighederne have mulighed for at fjerne et barn mod barnets vilje, hvis plejeforældre udsætter barnet for omsorgssvigt. Men i sagen om Amy var barnet ikke i fare. Det var udelukkende en faglig vurdering fra kommunens side, at hun skulle flyttes, og så er der efter vores mening tale om et overgreb,« siger Peter Albæk.

Han håber, at Ankelstyrelsen og Folketingets Ombudsmand vil vurdere, om der er et hul i lovgivningen, som trænger til at blive lappet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Næstved Kommune.

Dagens Gossip