Politiet opgiver sag mod omstridt hjerneforsker

Det mener Københavns Politi, der efter lang tids efterforskning nu lægger sagen, der er blevet rejst af Københavns Universitet, i graven.

»På baggrund af vores efterforskning er vi ikke sikre på, at vi kan bevise, at Milena Penkowa har begået groft bedrageri og grov dokumentfalsk, og i den situation er der ikke andet at gøre end at droppe sagen,« siger advokaturchef Per Justesen.

Milena Penkowa blev i 2010 dømt for underslæb, falsk anklage og dokumentfalsk mod Dansk Selskab for Neuromedicin. I kølvandet på dommen meldte Københavns Universitet i 2011 Penkowa til politiet for dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med blandt andet de rotteforsøg, der indgik i hendes doktordisputats, og det er den sag politiet nu dropper.

Hovedpersonen selv er »glad og lettet«.

»Det er en stor tilfredsstillelse. Der er ikke noget værre end at blive hængt ud for noget, som du ved, er forkert,« siger hun til DR Nyheder.

Ifølge Penkowas forsvarer, Kåre Pihlmann, er Penkowas navn nu er renset.

»Det er klart, at det at gå fra at være en mediedarling til at være en offentlig prygelknabe ikke er omkostningsfrit. Derfor er hun glad for at få renset sit navn, så hun kan komme videre med sit liv og sin forskning,« siger Kåre Pihlmann, der vil drøfte med Penkowa, om hun vil anlægge erstatningskrav mod universitet.

På Københavns Universitet ser man dog anderledes på sagen. Her ændrer man ikke holdning til Penkowas forskning, selvom politiet har sat punktum i sagen.

»Københavns Universitet har anmeldt sagen til politiet, fordi vi mener, at er sandsynliggjort, at universitetet er blevet bedraget, og det mener vi fortsat. Der er ikke fremkommet oplysninger, der ændrer på den sag,« siger Jasper Steen Winkel, vicedirektør på Københavns Universitet.

Spørgsmål: Men hvis politiet ikke har fundet beviser nok, så er der vel ikke en sag?

»Mens politiet har undersøgt Milena Penkowa er hun kendt skyldig i bedrageri i byretten, hun er blevet dømt to gange af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, og der er stadig 15 forhold om uredelighed, som pt. behandles. Det, at politiet ikke mener, der kan rejses tiltale om et specifikt bedrageri om dyreforsøg i Spanien for 13 år siden, ændrer ikke væsentligt på sagen,« siger han og peger på, at Penkowas forskning flere gange er blevet voldsomt kritiseret.

»Et internationalt panel med eksperter fra hele verden har vurderet hendes forskning. Deres rapport fastslår, at der er klare tegn på uredelighed i 15 videnskabelige artikler. Det er sandsynliggjort, at hun har manipuleret med data og forfalsket resultater. Så for Københavns Universitet ser sagen ikke anderledes ud,« siger han.

Endnu har universitet ikke set politiets begrundelse for at droppe sagen. Når man har den, vil universitet vurdere, om man skal sende sagen til Statsadvokaten.

Milena Penkowa blev suspenderet fra sin professorstilling på Københavns Universitet i marts 2010.

Dagens Gossip