Politiet opgiver sager om skattelæk

Skattemedarbejdere og politifolk er blevet afhørt. Telefondata er gransket, og det samme er logfiler i Skats edb-systemer.

Alligevel er det ifølge Jyllands-Posten ikke lykkedes Københavns Politi at finde ud af, hvem der lækkede fortrolige skatteoplysninger om smykkerigmanden Jesper "Kasi" Nielsen og Novo Nordisk til henholdsvis Ekstra Bladet og DR.

Skat meldte selv begge sager til politiet i henholdsvis 2012 og 2013, efter at samme myndighed i 2011 også havde politianmeldt lækken af Stephen Kinnocks skatteafgørelse til dagbladet BT.

Sidstnævnte er endnu ikke afsluttet, men kort før jul besluttede Københavns Politi at henlægge sagerne om Novo Nordisk og Jesper "Kasi" Nielsen, oplyser advokaturchef Dorit Borgaard.

Medarbejdere i Skat har skærpet tavshedspligt, og sagerne har været efterforsket som et muligt brud på en bestemmelse i straffeloven, der under særligt skærpende omstændigheder kan give op til to års fængsel.

Der er dog undtagelser.

- Det er sager, som er svære at efterforske, for medierne er sjældent tilbøjelige til at hjælpe med oplysninger om kilden, og hvis der er gået lang tid, er det svært at gå tilbage og efterspore, hvad der er sket, siger advokaturchef Dorit Borgaard.

Hos Skat erkender indsatsdirektør Erling Andersen, at det efterlader en usikkerhed om, hvorvidt borgerne kan stole på Skats fortrolighed.

- Vi er meget kede af, at vi ikke har kunnet afklare, om lækken kommer fra Skat, for vores arbejde bygger på fortrolighed, og den har hver eneste borger og virksomhed krav på, siger han.

Ekstra Bladet bragte i sommeren 2012 en række artikler om, at Skat forberedte en sag om Jesper Nielsens skatteforhold.

I forbindelse med artiklerne trådte Jesper Nielsen tilbage som bestyrelsesformand i håndboldklubben AG København.

Politiet har desuden opgivet at undersøge, om tavshedspligten blev overtrådt, da dokumenter blev udleveret til DR i forbindelse med en sag, hvor Novo Nordisk angivelgit havde lavet skattetænkning.

/ritzau/

Dagens Gossip