Politiet: Ring til os, når du ser cykeltyve

To personer læsser stakkevis af cykler ind i en varevogn. Eller en ungersvend tager en ulåst cykel på vej hjem fra byen.

Cykeltyverier er et stort problem i danske byer, hvor op mod 70.000 danskere årligt må se deres transportmiddel stjålet.

Politiet opfordrer nu danskerne til at smide genertheden og ringe, når cykeltyve eller mistænkelige personer roder med cykler.

- Mange føler måske, at de generer politiet med opkald om forholdvis små sager som cykeltyverier. Jeg vil sige, at man altid skal ringe, hvis man ser noget. Vi tager cykeltyverier meget alvorligt og kører meget gerne ud og undersøger, når der sker noget mistænkeligt, siger fungerende vicepolitikommissær i Østjyllands Politi Lars Bisgaard til Newspaq.

Østjyllands Politi har sat en ny og hårdere kurs over for cykeltyve. Betjente på patrulje tjekker oftere stelnumre på cyklerne og der holdes øje med de organiserede bagmænd.

Cykeltyveri er ikke længere et spørgsmål om folk med flosset moral, der lige hapser en cykel på vej hjem fra byen. Det er blevet en stor forretning for skruppelløse bagmænd.

- Vi ved faktuelt, at det er blevet langt mere organiseret. Der observeres ved skoler og stationer, om der er attraktive cykler på stedet. Senere vender tyvene tilbage, fylder en varevogn og kører ud et sted, for eksempel et kælderlokale, og skiller cyklerne ad, siger Lars Bisgaard.

I en sag har Østjyllands Politi oplevet, at cyklerne skilles ad, pakkes i kasser og eksporteres ud af landet til Østeuropa.

Også fra forsikringernes side mener man, at cykeltyveri er blevet mere organiseret.

- Det vi har set mest af er decideret organiseret cykeltyveri, hvor tyvene læsser en masse cykler ind i en lastbil, har Riccardo Krogh Pescatori, der er konsulent i Forsikringsoplysningen, sagt til Newspaq.

I 3. kvartal af 2011 udbetaltes i gennemsnit 3.986 kr. pr. sag. I 3. kvartal af 2012 hedder det tal 4.274 kr.

Lars Bisgaard mener, at cykeltyveri skal tages mere alvorligt. Det er i hans øjne tyveri på niveau med andre former for tyveri, hvor tyvekosterne udgør gode hælervarer.

- Man betaler jo rask 4.000 kroner for en ny cykel. Det er samme pris som for eksempel et fladskærm-tv eller en ny mobiltelefon, så det er alvorligt tyveri, siger han.

Han opfordrer til at ringe 114, hvis man ser et cykeltyveri. Er det mere alvorligt med folk, der læsser cykler ind i en varevogn, kan man ringe 112.

- Ring bare, og lad politiet disponere over vores ressourcer. Vi har altid patruljer på gaden, der ofte kan køre ud og undersøge sagen, siger han.

Man skal ikke tro, at man forstyrrer politiet med sit opkald, lyder det.

Dagens Gossip