Politiet stormer to tv-stationer i Tyrkiet

Der blev brugt både tåregas og vandkanoner, da politiet greb ind og stormede to af oppositionens tv-stationer i Tyrkiet.

Nu er tv-stationerne tavse, og det sker lige op til parlamentsvalget på søndag.

- En sort dag for tyrkisk demokrati og frihed, hedder det i et banner på hjemmesiden for medieselskaberne bag de lukkede tv-stationer, Bugun og Kanalturk.

Politiets aktioner i Istanbul skete tidligt onsdag morgen.

Kritikere beskylder præsident Recep Tayyip Erdogan for at forsøge at gøre modstandere af Erdogan og regeringen tavse op til valget, hvor AKP-partiet ventes at vinde - muligvis med absolut flertal.

Politiet handlede efter en dom, der siger, at firmaer, som tilhører Kozi-Ipek-konglomeratet, skal beslaglægges.

Dommen faldt i mandags i Ankara. Her blev der nedsat en bestyrelse, der skal administrere Kozi-Ipek-gruppen. 23 firmaer blev beordret beslaglagt.

Konglomeratet er tilknyttet den muslimske præst Fethullah Gulen.

Han har tidligere stået Erdogan nær, men de dage er slut. Nu lever han i eksil i USA, og i Tyrkiet har myndighederne indledt en undersøgelse, der skal se nærmere på, om der kan rejses terroranklager mod den 74-årige præst.

I Bruxelles betegner EU udviklingen som bekymrende.

- Vi vil gerne gentage vigtigheden af, at der vises respekt for loven og for mediernes frihed, siger Catherine Ray, talskvinde for EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini.

- Vi venter, at dette valg bliver i overensstemmelse med internationale og demokratiske standarder.

Det amerikanske udenrigsministerium i Washington DC er på samme linje.

- Vi opfordrer fortsat de tyrkiske myndigheder til at sikre, at deres handlinger opfylder universelle demokratiske værdier, hedder det i en erklæring.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip