Politiet: Vi formoder at de fleste visiterede sigtes

Politiet bruger ikke visitationsloven lemfældigt. Og betjentene er heller ikke dårlige til at spotte de relevante personer, når de skal fange kriminelle på Christiania.

Det siger Københavns Politi til Ritzau, efter at politiet mandag blev beskyldt for at "ramme forbi". I tre ud af fire tilfælde af visitationer på og ved Christiania ender sagerne uden sigtelser.

Det tal afviser politiet. Men Københavns Politi kan ikke oplyse de nøjagtige tal.

- Københavns Politi finder ikke, at de oplyste tal kan udlægges således, at politiet "skyder forbi" i cirka 75 procent af tilfældene, siger senioranklager ved Københavns Politi Klaus Pedersen.

Justitsministeriet skrev i september 2014, på baggrund af tal fra Københavns Politi, at der blev gennemført 3482 visitationer i løbet af en periode på cirka fem et halvt år. Dette førte til, at 810 personer blev sigtet.

Men tallet 3482 er forkert, har ministeriet siden oplyst i et svar til Folketingets Retsudvalg. I virkeligheden er det samlede antal visitationer højere.

Tallet 3482 fremkommer, når man søger på ordene "visitation" og "visitering" i det geografiske område i politiets sagsbehandlingssystem Polsas. Men visitationer kan godt foregå uden at blive registreret i systemet, oplyser politiet.

Efter henvendelse fra Ritzau har Københavns Politi kigget på tallene igen.

- Københavns Politi skal på baggrund af henvendelsen fra Ritzau bemærke, at der ikke i Polsas er mulighed for at trække tal, der entydigt, og på en fuldt ud retvisende måde, viser antallet af gennemførte visitationer, skriver Klaus Pedersen i en mail til Ritzau.

Det skyldes blandt andet, at det ikke i systemet kan ses, om der forudgående er foretaget en visitation, når politiet rejser en sigtelse.

Sagen har givet anledning til overvejelser hos politiet.

- Vi har da diskuteret det en del. Vi kommer sommetider med svar, hvor der skal tages en del forbehold for tallene. Det har vi også gjort i dette tilfælde, men man kan da godt diskutere, om vi så overhovedet skal kaste os ud i det, for usikkerheden kan også blive for stor, siger Klaus Pedersen.

Task Force Pusher Street, der foretager størstedelen af politiets visitationer på og omkring Christiania, har sit eget system til registrering, og heraf fremgår, at antallet af resultatløse visitationer i 2015 udgør cirka 15 procent af tilfældene.

/ritzau/

Dagens Gossip